Що зміниться в українських школах. 9 нововведень

8480 1
Усі випробування державної підсумкової атестації в четвертих, дев’ятих і одинадцятих класах проходитимуть тільки у письмовій формі. Про це повідомив журналістів у Міністерстві освіти і науки заступник міністра Павло Полянський.
Фото: kidmade.com.ua

Фото: kidmade.com.ua

При цьому перше завдання підсумкової атестації формують у школі й ні з ким не погоджують. Тож навчальному закладу надано повноваження, яких раніше не було. Відповідальність за достовірність отриманих результатів покладено на установу.

Результати ЗНО з української мови і літератури одинадцятикласників будуть й оцінкою для атестата.

Школи самі визначатимуть час початку державної підсумкової атестації. Павло Полянський наголосив, що жодних збірників з державної підсумкової атестації міністерство не ухвалювало і не рекомендує. Ті, хто їх пропонує, прагнуть заробити на наївності учнів і батьків.

Посадовець також звернув увагу на делікатне ставлення до четвертокласників під час атестації. Щоб їх не перенапружувати, найкраще сказати дітям, що вони писатимуть контрольну роботу — це для них звична справа.

Читайте також: Першачків перед школою не тестуватимуть

Проведення державної підсумкової атестації в четвертих класах рекомендовано з 12 до 21 травня, у дев’ятикласників — з 1 по 9 червня. Два предмети: українська мова і математика — обов’язкові. Третій — на вибір учня. Перший етап атестації проводитимуть у формі ЗНО. Його підсумки будуть і оцінкою для атестата. Атестація у школах проходитиме 22—28 травня.

Уже з четвертого класу учні призвичаюватимуться до тестування. 

Вручати свідоцтва про закінчення дев’яти класів міністерство рекомендує 10—11 червня, а атестати зрілості — 30—31 травня.

Павло Полянський повідомив також, що міністерство пропонуватиме нагороджувати відмінників медалями за підсумками роботи в десятому і першому семестрі одинадцятого класу.

Не оминув увагою посадовець і питання літнього відпочинку дітей. Табори у школах мають організовувати лише за бажанням батьків і там, де є для цього умови. Чому так? Міністерство не уповноважене займатися такою роботою, і бюджет не передбачив коштів на оздоровлення дітей. Однак відомство не усувається від роботи з інвесторами та волонтерами для облаштування відпочинку школярів улітку. Зокрема планують залучати студентів для викладання дітям іноземних мов. Слід знати, що на оздоровленні ніхто не зароблятиме і ніхто не має платити, наголосив заступник міністра.

Читайте також: 12-річної системи навчання у школах не буде

Директор центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук зауважив, що не всі школи активно взяли участь у реєстрації на ЗНО. А це небезпечно тим, що частина випускників може залишитися без атестатів, повідомляє Урядовий портал.

Наступна проблема — кадрове забезпечення центрів оцінювання якості знань. Потрібно залучити 18 тисяч педагогів — найдосвідченіших і найсумлінніших. Від їхньої роботи залежатиме підсумок не лише цього року, а й перспектива наступної роботи. Адже планують, що в майбутньому державна підсумкова атестація з усіх предметів проходитиме у формі ЗНО.

Абітурієнтам з Донбасу і Криму реєстрацію на ЗНО продовжено до 20 квітня. Особливість цьогорічного ЗНО — нова система визначення результатів. Тепер встановлено поріг: склав — не склав. Хто отримає негативний результат, не зможе брати участі у вступній кампанії до вищих навчальних закладів.

ТЕГИ: школи, ЗНО

Читайте також:
26 Лютого, 2015 11:55
Українка Більш-менш. Прийнятно. Зрозуміло.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!