Що зміниться у житті львів’ян з 1-го квітня. Головні новації

16966 0
У квітні в Україні очікуєть низку змін у різних сферах життя.
Photo by Laura Chouette on Unsplash

Photo by Laura Chouette on Unsplash

Квітень 2021 року обіцяє бути насиченим на нововведення та зміни у різних сферах життя. Тvoemisto.tv підготувало невеликий огляд змін, які можуть бути важливими для вас.

«Повітряна швидка допомога»

З 1 квітня в Україні, і на Львівщині зокрема, запрацює аеромедична евакуація. До складу бригад гелікоптера входитимуть пілоти й медики. Відтак, пацієнти з інсультами, інфарктами чи важкими травмами після ДТП зможуть отримати медичну допомогу набагато швидше.  Передбачається, що авіація за необхідності буде доставляти пацієнтів до лікарень, а бригади медиків – до людей, які потребують допомоги.

Читайте також: Коли на Львівщині запрацює система аеромедичної евакуації

Лікування по-новому

З 1 квітня 2021 р. не буде прив’язки до лікарні (районної чи міської) за проживанням людини. Кошти НСЗУ будуть сплачуватися тому медичному закладу, який вибере пацієнт. Але у більшості випадків вам знадобиться електронне направлення від сімейного лікаря.

Компенсація плати медичних послуг НСЗУ гарантована, якщо людина матиме направлення від свого сімейного лікаря. Якщо договір з сімейним лікарем не укладено, а людині потрібне оперативне втручання, консультація у вузького спеціаліста, тоді вона сама оплачуватиме вартість аналізів, медикаментів, лікування. Як виняток, звертатися безкоштовно можна буде до стоматолога, акушера-гінеколога, психіатра, педіатра, нарколога. Також буде надаватися екстрена медична допомога безоплатно.

Направлення до вузьких спеціалістів та медична карта пацієнта матимуть електронний вигляд. На телефон людини буде приходити код у вигляді СМС. В окремих випадках цей код можуть видрукувати. За кодом вузькі спеціалісти будуть шукати пацієнта у базі та відкривати його медичну карту.

Гроші за надання медичних послуг отримуватиме заклад, якому людина довірила своє здоров’я. НСЗУ сплачуватиме лікарням за надані послуги відповідно до встановлених тарифів.

Пологи по-новому

З 1 квітня 2021 р. для майбутніх матерів запровадять окремий пакет послуг «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».

Читайте також: Як народжують львів'янки. Репортаж із пологового

За цим пакетом вагітна зможе отримати наступні основні послуги:

  • динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій;
  • організацію та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно групи ризику);
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами;
  • профілактику ускладнень вагітності і післяпологового періоду та інші.

З 1 квітня 2020 року можна буде:

  • обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у свого сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації.
  • мають право на вибір гінеколога, який буде вести вагітність та вибір пологового будинку, в якому народжувати.
  • місце проживання чи прописки не має значення жодних благодійних внесків платити не потрібно.

До гінеколога пацієнтка може звернутися без направлення. Його допомога безоплатна, якщо заклад уклав відповідний договір із Національною службою здоров’я за пакетом “Амбулаторна медична допомога”.

В безоплатний пакет допомоги при пологах включено:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого;
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію; 
  • стабілізацію стану дитини після народження;
  • вакцинацію немовляти, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

Породілля має право отримати повний обсяг послуги, незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Але це не стосується послуг покращеного сервісу. Перебування у палаті підвищеного комфорту та інші додаткові послуги відносяться до категорії платних послуг.

Прописка, не виходячи з дому

У квітні в Україні стартує експеримент з електронної прописки. Згідно з постановою Кабміну, з 1 квітня вся інформація про реєстрацію місця проживання або про зняття з реєстрації фізосіб повинна передаватися Державній міграційній службі та до Єдиного державного демографічного реєстру лише в електронному вигляді.

Зважаючи на це, відпадає необхідність в паперових заявах. Передбачається, що заяву про зміну місця реєстрації потрібно буде подавати в електронному вигляді, зокрема, це можна буде зробити через портал «Дія».

Експеримент з е-прописки буде розширюватися поетапно. На перших етапах дистанційно оформити реєстрацію або перереєстрацію зможуть власники ID-паспортів – за умови, що заявник прописується в те житло, яким володіє сам. Можна буде прописатися і за іншою адресою, якщо власник житла дасть свою згоду – теж в електронному вигляді.

Окрім цього, електронна прописка пошириться і на дітей з 14 до 18 років. Зараз, дистанційно прописати до батьків можна лише дітей до 14 років.

Запуск цього проєкту – перший крок до скасування штампів про прописку в паспортах.

Підвищення пенсійного віку

В Україні з 1 квітня цього року пенсійний вік для жінок, які народилися після 1 квітня 1961 р. підвищать до 60 років, повідомляє пресслужба Пенсійного фонду.

«З 1 квітня 2021 року пенсійний вік для жінок буде підвищено до 60 років. Так, у 2020 р. жінки, які народилися у період з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, зможуть вийти на пенсію після досягнення віку 59 років і 6 місяців. А жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року, можуть отримати пенсію за віком лише після досягнення 60 років – у 2021 році», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Львівְ'янкам підвищать пенсійний вік. Кого саме це торкнеться

Повідомляється, що страховий стаж необхідний для призначення пенсії за віком також поступово збільшується, та становить у 2020 р. – 27 років, у 2021 р. – 28 років. Щорічно вимоги щодо страхового стажу зростатимуть на один рік та у 2028 р. складе 35 років.

Також пояснюється, що щоб отримувати пенсію в розмірі не меншому за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, недостатньо лише досягти пенсійного віку та мати необхідних 27 років страхового стажу у 2020 р. Тільки при наявності у жінок страхового стажу 30 років, мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Читайте також: Коли та на скільки. У Мінсоцполітики показали календар підвищення пенсій в 2021 році

Ціна на газ

З 1 квітня припиняється дія граничної ціни на газ, яку встановив своїм рішенням Кабмін України, та починає працювати ринок. Тобто, газопостачальні компанії самостійно відновідно до ринкових умов вирішують, який тариф встановлювати споживачам.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ціна на електроенергію для населення не буде збільшуватися і залишиться на рівні 1,68 грн за кВт-год. Також, першого квітня завершується термін дії ціни 6 грн 99 коп. за кубометр. Тому компанії опублікували нові тарифи на природній газ для українців.

Нові тести для водіїв

З 6 квітня майбутні водії вже складатимуть теоретичні іспити у сервісних центрах МВС за новими екзаменаційними білетами. Всі зміни будуть також внесені в онлайн-тренажер для перевірки знань Правил дорожнього руху, що розміщений на сайті відомства. Уточнюється, що оновлена теоретична частина іспиту містить низку нових та цікавих дорожніх ситуацій, з якими часто стикаються водії, і це допоможе новачкам оперативніше приймати правильні рішення за кермом авто. Всі білети будуть актуалізовані відповідно до чинного законодавства, а застарілі – усунуті.

Призов на строкову військову службу

З початку квітня починається черговий призов на строкову військову службу, який триватиме 3 місяці. Передбачається, що військову форму вдягнуть понад 14 тисяч призовників. Призовні комісії почнуть роботу з 1 квітня. В Офісі президента нагадали, що, відповідно до рішення РНБО, призовники-строковики не залучаються до виконання бойових завдань в районі проведення ООС.

Інші зміни у квітні

4 квітня – католики відзначатимуть Великдень.

З початку квітня у додатку «Дія» з'явиться можливість автоматичної реєстрації ФОП, а також через нього можна буде платити податки за допомогою прив'язаної до додатку банківської карти.

З початку квітня діє заборона на вилов нерестових риб. Термін дії заборони встановлюються регіонами індивідуально. Протягом цього періоду заборонений промисловий вилов риби, спортивна риболовля і підводне полювання. Але можна ловити рибу з берега на спінінг і одну вудку. Максимально дозволена вага улову – 3 кг на одного рибалку.

10 квітня – пробне ЗНО. Оскільки цього року в зв'язку з епідситуацією кожному майбутньому абітурієнту дозволили здавати пробне ЗНО тільки з одного предмету, тестування з усіх предметів відбудеться в один день.

З 1 квітня Кіпр відкриває свої кордони для українців. Наразі, не зі Львова.

Підготувала Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!