Як допомогти першокласнику адаптуватися до навчання в школі

4144 0
Наближається початок нового навчального року, тож школярам доведеться перейти на новий графік – прокидатися зранку і пристосовуватися до певного розпорядку дня. Багатьох батьків цікавить, як допомогти дитині, особливо першокласнику, адаптуватися до школи.
Фото: kidmade.com.ua

Фото: kidmade.com.ua

Психіатри радять розробити чіткий і зрозумілий розпорядок дня для школяра: о котрій годині він повинен лягати, коли прокидатися, коли робити уроки.

«Причому цей розпорядок має бути не у вашій голові, а на папері, так як шести- і семилітні діти не сприймають усних розпорядків – для них усе повинне бути візуальним», - розповідає «Пошті» дитячий психіатр, завідувач Львівського обласного центру дитячої психотерапії та сімейного консультування Мар’яна Нартікова.

За її словами, дитина має висипатися і лягати о 21:00-21:30. Про це треба подбати вже за рік до школи, адже більшість проблем у школі виникає саме через режим дня.

«Не варто записувати шестиліток в гуртки уже з першого класу. Семилітки адаптовуються до школи зазвичай за три-чотири місяці – до півроку, а шестилітки – протягом навчального року. Діти, які не ходили в садок, ще довше», - радить дитячий психіатр.

Для маленького школяря дуже важливе повноцінне харчування. Першокласник мусить відпочивати – фахівці рекомендують обмежити час перегляду телепередач і сидіння за комп’ютером.

Розумове навантаження має компенсуватися фізичним у другій половині дня: дитина повинна гуляти на свіжому повітрі, кататися на велосипеді, роликах, брати участь в рухливих іграх.

«Поставтеся відповідально до вибору вчительки – вона повинна подобатися дитині. Познайомте вашу дитину з учителькою, подивіться на реакцію і віддайте в клас до тієї, яка підкорила серце дитини», - розповіла Мар’яна Нартікова.

Якщо школяреві некомфортно в класі, треба перевести дитину в іншу школу. Через проблеми з ровесниками або вчителькою хлопчики починають бешкетувати, а дівчатка замикаються в собі. 

Також психіатр зазначила, що семилітки можуть робити домашні завдання з першого класу самі, а шестилітки ще потребують допомоги батьків. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!