Щоб економити газ, студенти і учні Львівщини можуть вчитись по суботах

6452 0
Навчальні заклади Львова та області мають зменшити споживання газу на 30%. Зараз вони прораховують, яка структура навчального року буде найбільш оптимальною, аби досягнути такої економії. Кожна територія буде приймати своє рішення про те, як працювати і чи продовжувати канікули, розповіла tvoemisto.tv начальник департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олександра Небожук.
Фото: julia-petrenko.at.ua

Фото: julia-petrenko.at.ua

«Ми отримали попереднє завдання – зменшити на 30% використання газу (в бюджетних закладах освіти, – ред.). Міські та районні управління освіти визначаються, як досягнути цієї економії. Триває обговорення з батьками, вчителями, учнями. Ми не можемо прийняти однозначне рішення для області, оскільки всі території мають різні умови: десь більше газових котелень, в горах і у місті Львові різна потреба в опаленні тощо», – сказала Олександра Небожук.

Рішення про те, якою буде структура навчального року, чи проходитиме навчання по суботах – у якості відпрацювання за грудень тощо – навчальні заклади можуть приймати і 1 вересня, зауважила Олександра Небожук.

«Звичайно, було б зручніше, якби ми швидше почали навчальний рік у школах. Але організаційно нічого з цим зробити вже не можемо», – пояснила чиновниця.

З її слів, також на тривалість канікул, на дату закінчення першого та початку другого семестру впливатимуть погодні умови.

«До речі, раніше канікули в різних районах могли відрізнятися тривалістю… Ми будемо максимально намагатися не погіршувати соціального становища вчителів, а також дотримуватися навчальної програми», – запевнила Олександра Небожук.

Читайте також: У Львові хочуть навчати дітей по суботах, аби економити газ

Щодо дитсадків, наразі змін у їх роботі не передбачається. «Традиційно в дошкільних установах на Різдво та Водохреща зменшується відвідуваність. Тому доводиться об’єднувати групи тощо. Проте, за потреби, дитсадки будуть визначатися самостійно», – сказала Олександра Небожук.

Щодо вищих навчальних закладів, деякі розглядають можливість зробити суботу повним робочим днем, аби більше відпочивати в січні, відповідно, економлячи газ. Однак не у всіх вишах прийняли такі рішення.

Керівник прес-центру Львівського національного університету ім. І. Франка Тетяна Шемберко розповіла tvoemisto.tv, що наразі університет не приймав рішення переходити на шестиденний робочий тиждень. Однак за умови прийняття такого рішення централізовано – виш до цього готовий. Також вона наголосила, що в університеті активно впроваджують програму енергозбереження, що дасть змогу економити енергоносії: триває заміна тепломереж, вікон, ліквідація пічного опалення і підвальних котелень тощо.

Водночас ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало розповів tvoemisto.tv, що в університеті розглядають можливість з осені інтенсифікувати навчання по суботах, аби збільшити канікули взимку. «Чекаємо, які ліміти газу нам виділять. Обраховуємо можливу економію від того, щоб збільшити зимові канікули до 1,5-2 місяців. До 1 вересня приймемо остаточне рішення», – сказав Юрій Бобало.

«Будемо шукати різні шляхи, аби досягнути економії. Можливо, будемо повертати в будинки котли, будемо економити, будемо тепліше вдягатися, але маємо перезимувати! До того ж, ми ще не знаємо, яка буде зима, можливо, й не така холодна», – сказала депутат Львівської обласної ради, економіст Оксана Юринець.

Лілія Кузік


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!