Щоб побороти сморід у Львові, планують збудувати біогазовий завод

2934 0
Щоб побороти неприємний запах, у Львові планують збудувати нову станцію збродження осаду, на якій намул перероблятимуть в електро- та теплоенергію. На очисних спорудах наступного року почнуть зводити біогазовий завод, який має переробляти намул в електро- та теплову енергію. Це дасть змогу, до того ж, зекономити витрати «Львівводоканалу» на електроенергію.
фото: radio24.ua, firtka.if.ua, facepla.net, slavdelo.dn.ua

фото: radio24.ua, firtka.if.ua, facepla.net, slavdelo.dn.ua

У районі вулиці Грінченка мешканці скаржаться на те, що щоранку відчувають сморід. У цьому районі смердить часто, причина в тому, що неподалік знаходяться очисні споруди. Їх збудували ще в 60-х, тож застаріла не лише радянська технологія очищення, а й саме місто виросло у кілька разів.

Шведський проект біогазового заводу мають побудувати на львівських очисних спорудах. Ціна проекту – 31 млн євро. Частину грантових коштів готовий виділити Євросоюз, решту – позичити Європейський банк реконструкції та розвитку.

«Відповідно цей проект вирішує кілька питань, екологічних. Цей мул накопичується в лагунах, які становлять екологічну небезпеку для рік і для навколишніх мешканців. Вартість проекту – 31 млн євро. Він складається з позики, і з гранту. Грантова частина – це 7-7,5 млн євро. Все решта – це позика», – розказав заступник директора ЛКП «Львівводоканал» Дмитро Ванькович.

Читайте також: 7 причин смороду у Львові

«Мова йде про реконструкцію очисних споруд, які введені в експлуатацію 1963 року. Вони вже насправді вичерпали свій ресурс. І в рамках проекту цей намул, який ми отримуємо від стоків, його тисячі тонн, ми будемо переробляти в біогаз», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Намул, який роками накопичувався на майданчиках очисних споруд, тепер перероблятимуть на електро- та теплову енергію. Це дасть змогу зекономити третину видатків «Львівводоканалу» на світло. «Це не просто налили мулу, і воно само собі бродить. Це підготовлений осад, який пройшов певну обробку, певну фільтрацію, щоб отримати якомога більше газу», – пояснив заступник головного інженера «Львівводоканалу» Володимир Васильченко.

Джерело: zaxid.net.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!