Політична реклама

Щоденне вживання аспірину може призвести до втрати зору

1496 0
Голландські вчені з Інституту нейробіології та Академічного медичного центру дійшли висновку, що літні люди, які щодня приймають аспірин, більш схильні до виникнення макулодистрофії - захворювання, що веде до втрати зору.

Дослідники стверджують, що аспірин не викликає втрату зору, але вказують, що медикамент якось загострює макулодистрофію, що веде до неї. Це відкриття принципове, враховуючи, скільки літніх людей щодня приймає аспірин через серцеві захворювання, - пише Новинар

Під час дослідження було вивчено понад 4 700 медичних карт пацієнтів із Норвегії, Естонії, Великобританії, Франції, Італії, Греції та Іспанії.

Із 839 чоловік, які щодня приймають аспірин, 36 мали застарілу форму вологої макулодистрофії, що складає приблизно чотири відсотки. Серед тих, хто користується анальгетиком не так часто, ця цифра вдвічі нижча.

Макулодистрофія, обидві її форми, волога й суха - є головною причиною втрати зору серед людей, яким за 60.

Дослідження показало, що прийом аспірину впливає тільки на вологу форму захворювання на його пізній стадії. "Людям, які страждають віковою макулодистрофією, мабуть, не наймудріше рішення - рекомендувати прийом аспірину" - вважає один із дослідників Вільям Крайст.

Однак керівник групи Де Хонг відповідає на таке зауваження тим, що для людей із захворюваннями серцево-судинної системи, котрі приймають аспірин для запобігання погіршенням, плюси медикаменту переважують ризик виникнення проблем із зором: "Чудовий зір і здорові очі не мають ніякої цінності, якщо людина мертва", - зазначив лікар.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!