Щороку на Львівщині є до 13 підозр на поліомієліт. Як вберегтись

1893 0
Сьогодні в Україні відзначають Всесвітній день боротьби із поліомієлітом.
Фото: informator.news

Фото: informator.news

Сьогодні, 24 жовтня, у Львові відзначають Всесвітній день боротьби із поліомієлітом. Цей день в Україні відновлений за ініціативи клубу «Ротарі Інтернешнл».

Україна із 2002 року має статус країни, вільної від поліомієліту, розповіла під час брифінгу головна епіодеміологиня Львівщини Наталія Тімко. Втім, повідомляє МОЗ, в Україні трапився перший підтверджений випадок вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту. Його зафіксували у дворічної дитини з Волинської області, батьки якої зумисно відмовились від щеплень. Останні випадки хвороби в Україні фіксувалися в 2015 та 2017 роках.

Читайте також: Не бійтесь індійських вакцин. Де, коли і чим щепити дітей і дорослих у Львові

Як пояснює Наталія Тімко, є вакцина із живим вірусом, а є інактивована. Під час перших двох щеплень за календарем використовують інактивовану вакцину, а від третього – живу.

«Щодо живої вакцини, то в одному випадку на 2,4 млн введених доз можуть бути побічні реакції. Тому перше і друге введення – інактивована вакцина. Далі – жива. Від живої не можемо відмовитись, тому що лише вона може сформувати місцевий імунітет», – каже Наталія Тімко.

Вона додає, що у 2019 році у світі зафіксовано 6 випадків поліомієліту, що є багато.

«Якщо у дитини чи дорослого раптово піднімається температура і порушуються рухові функції без втрати чутливості, наприклад, дитина не так стрибає чи не так ходить, як завжди, то це є підставою для госпіталізації. Тоді держава безкоштовно обстежує на вірус  поліомієліту», – каже вона.

Читайте також: Куди звертатись, якщо у вашій приватній клініці немає вакцини

Щороку на Львівщині є від 8 до 13 таких підозр, наразі жодна не підтвердилась. І щоб цього не сталось, рівень охоплення вакцинацією має становити не менше 95%. щеплення від поліомієліту, згідно з календарем МОЗ, дітям роблять у 2, 4, 6 і 18 місяців, а також у 6 і 14 років.  Перевірити наявність вакцин у регіонах можна за посиланням.

Поліомієліт – гостре вірусне захворювання, наслідком якого може бути параліч, глибока інвалідизація або смерть. Передається через воду, а також повітряно-краплинним шляхом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!