Шевченко-учасник АТО і репер: заходи до річниці з Дня народження поета

3910 0
Цього року Україна відзначатиме 201-у річницю з Дня народження поета, філософа та художника Тараса Шевченка. У наш час Шевченкові надають несподіваних образів, а його вірші набувають нового смислу і звучать по-новому.

Tvoemisto.tv узагальнило програму заходів, під час яких шануватимуть Кобзаря.

«Шевченко мобілізує» –  під таким девізом в День народження поета, 9 березня, стартує загальноукраїнський марафон на радіо «Культура».  З 6:00 до 24:00 твори Шевченка читатимуть урядовці, політики, діячі науки, культури, волонтери, представники громадськості, командири та бійці підрозділів Збройних Сил України, Національної Гвардії України, Державної прикордонної служби, МВС, які забезпечують виконання завдань з відновлення територіальної цілісності України в зоні проведення антитерористичної операції.

Офіційним постером радіомарафону «Шевченко мобілізує» стало зображення Тараса Шевченка у сучасному військовому екіпіруванні учасника АТО. Автором зображення є художник Вадим Печуркін.

Як прокоментував автор постеру, цей плакатний портрет Шевченка має мобілізуючий, пропагандистський характер і спрямований на те, аби підтримати бойовий дух захисників України словами Шевченкових творів, консолідувати українців у боротьбі проти зовнішньої агресії.

Радіомарафон транслюватиме також «Перший Національний» на каналі YouTube.

У Львові урочисті заходи до річниці з Дня народження Тараса Шевченка розпочнуться 9 березня о 9:00. Біля пам’ятника Шевченку звучатимуть музичні твори з проекту «В шану Тарасові Шевченку» та поезія Кобзаря у виконанні народних артистів України Святослава Максимчука і Богдана Козака.

З 13:00 твори митця читатимуть відомі львівські письменники Марія Чумарна, Марія Людкевич, Оксана Лозова, Олесь Дяк, Віктор Палинський, Богдан Стельмах, Ярослав Камінецький та Ігор Гургула.

О 14:00 відбудеться урочисте покладання квітів за участі керівництва області. А о 14:10 розпочнеться молебень за Україну, який проведуть військові душпастирі Гарнізонного храму Св. Ап. Петра і Павла.

Також у понеділок о 18:00 в Національному українському академічному драматичному театрі імені Марії Заньковецької (вул. Лесі Українки, 1) зазвучать нові пісні Галі і Лесі Тельнюк на тексти Тараса Шевченка. Композиції виконуватимуться у супроводі оркестру театру. Як кажуть сестри Тельнюк,  Шевченко –  не данина моді.

«Ми не намагаємося вскочити у тренд. Ми просто дозріли до того, щоби спробувати заспівати поезію Тараса Шевченка»,  – додали виконавиці.  

Вартість квитків – 30-100 грн.

Цього ж дня, о 19:00 у «Fredra.61» (вул. Олександра Фредра, 6) відкриється «Шевченківська школа репу: Шевченко 21-ого століття».

«Ми хочемо уявити Шевченка своїм ровесником і сучасником, людиною без гальм, але з шаленою енергією і творчою силою!» – пояснюють організатори. Обіцяють багато спогадів, фантазій та імпровізації. Вхід вільний.

Також 9 березня відбудеться показ фільмів, приурочених до Дня народження поета. Кінотеатр «Сокіл» пропонує об 11:45  переглянути документальну  картину «Той, хто прорік націю» (1993 рік). А у кінотеатрі «Київ» о 14:00 відбудеться показ документальної стрічки «Доля художника Тараса Шевченка» (1992 рік). Вхід в обидва кінотеатри вільний.

У вівторок, 10 березня, о 19:00 у Львівській обласній філармонії відбудеться концерт-прем’єра «За Чумацьким Шляхом…».  Наскрізною думкою  в симфоніях постане вічне прапрадідівське питання: «Хто ми?!» і «Куди йдемо?!». Як зазначили організатори, до симфонії увійшли зразки пісенної культури України: «Пора тобі, вербице, розвиться…», «Ой горе тій чайці…» (чумацька пісня про долю нашого народу), «Як заспорив – зазмагався…» (пісня-притча), а також музика на слова поета з Полтавщини Василя Бондаря, із Слобожанщини Віктора Бойка і легендарної Ліни Костенко.

 

 

 

ТЕГИ: Шевченко

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!