Шість правил для тих, хто постійно навчається

4973 0
Як було б чудово вивчити іспанську три роки тому... Як чудово було б розумітиcя в інвестуванні, коли мені було лише двадцять… Багато з нас хотіли б вміти набагато більше, ніж дозволяє нам час. А оскільки в мережі чимало інформації, нам хочеться весь час освоювати щось нове. І значить, єдина змінна, яку ми в змозі контролювати – це час, який ми витрачаємо на навчання.
фото: facebook.com/rozvyvaj.sebe

фото: facebook.com/rozvyvaj.sebe

Вчені вже багато років вивчають, як прискорити засвоєння нових знань. Пропонуємо вам основні правила, які допоможуть швидко навчитися чому завгодно – від нової мови до ділових навичок чи гри на музичних інструментах.

1. Не винаходити велосипед.

Коли нам належить засвоїти щось нове, ми часто намагаємося зробити це самотужки і недооцінюємо, скільки часу і зусиль можна заощадити, якщо попросити про допомогу людину, яка вже вивчила цю тему або засвоїла аналогічну навичку. Згадайте, як ви самі вивчали щось. Спочатку було важко, але через кілька років або навіть місяців ви розумієте, що робили не так, і можете порадити комусь уникнути таких помилок. Тому консультуйтеся з провідними фахівцями в потрібній вам галузі й використовуйте той шлях, яким вони йшли до успіху. І не обов'язково радитися особисто – якщо у вас немає таких знайомих, читайте книги, блоги, дивіться відео в мережі. Пабло Пікассо говорив: «Хороші художники копіюють, великі художники крадуть».

2. Розділіть навичку на декілька пунктів.

Це ще один лайфхак 2 плані навчання. Розділіть потрібну вам навичку  на найфундаментальніші частини. Виберіть з них найважливіше – те, чому потрібно навчитися в першу чергу. Як ми пам'ятаємо з принципу Парето, 80% результатів досягаються завдяки 20% зусиль. І це можна застосувати в будь-якій сфері – у бізнесі, оцінці персоналу, оцінці щастя або якості туристичних подорожей.

Такий підхід дозволяє зрозуміти, що успіх в будь-якій області життя – у тому числі в навчанні – насправді залежить від кількох конкретних речей. Відповідно, наше завдання – виділити ті 20%, які дадуть нам 80% результату.

 Експерти зі швидкісного навчання вже взяли цей прийом на озброєння. Наприклад, Джош Кауфман в своєму виступі на конференції TED каже, що зовсім не потрібно вчитися 10 тисяч годин, щоб освоїти певну навичку. Краще сконцентруватися на перших 20-ти годинах і вивчити найважливіші базові складові потрібного ремесла, які дозволяють вкластися в такий час. Дослідження в галузі моторних і когнітивних навичок показують, що перші кілька годин навчання завжди приносять найрадикальніші успіхи.

3. Відмовтеся від багатозадачності.

Ми перевіряємо пошту кожні десять хвилин, весь час заглядаємо в стрічку Instagram або часто робимо перерви, щоб поговорити із колегами. Це одна з головних перешкод для швидкого навчання. Подумайте про свій комп'ютер. Коли у вас в браузері відкрито 20-30 різних вкладок, він починає пригальмовувати, і нові дії забирають все більше часу. Дослідження показали, що коли ми відволікаємося, потрібно в середньому 25 хвилин, щоб знову зосередитися на завданні. А при цьому, як показує одне дослідження Каліфорнійського університету, середній працівник сфокусовано працює лише 11 хвилин і потім починає відволікатися.

Це стосується і довгострокової концентрації. Багато з нас не здатні витратити 6-12 (а то і більше) місяців на освоєння нового досвіду через нові проекти, ідеї, хобі. І коли ми вирішуємо перемкнутися на щось ще, набагато важче знайти в собі колишню гостроту і мотивацію, щоб повернутися до попередньої навички. Тому, як тільки ви «виокремили» базові елементи, які дадуть вам максимальний результат, фокусуйтеся тільки на їх вдосконаленні і не беріться за освоєння нових предметів, поки не удосконалите базову майстерність.

4. Повторюйте, повторюйте і ще раз повторюйте.

Це викликає найбільше труднощів у більшості людей. Багато з нас не хочуть і чути про те, що швидке навчання чомусь вимагає практики. Воно вимагає регулярності і наполегливості у повторенні однієї і тієї ж навички знову і знову, до тієї стадії, поки ви не починаєте робити це підсвідомо, не замислюючись. Провідні фахівці в багатьох галузях діють саме так, але мало говорять про це, тому що зосереджуватись на повторенні – це якось невесело. Але саме така практика забезпечує майстерне володіння навичками, а зовсім не якісь вроджені таланти.

5. Досягайте зворотного зв'язку – і негайно.

У 1960 році, коли «Бітлз» були ще нікому не відомим гуртом, вони поїхали в Гамбург і грали там у місцевих клубах. Платили там мало. Звук був жахливий. Аудиторії було на них наплювати. Так що ж «Бітлз» отримали завдяки Гамбургу? Багатогодинні концерти нон-стоп, практику і миттєвий зворотній зв'язок, який змушував їх ставати все кращими і кращими. Малкольм Гладуелл в своїй книзі «Генії і аутсайдери» пише, що це одна з ключових складових успіху «Бітлз». Вони практикувалися не просто заради практики – вони прагнули грати перед аудиторією, яка відразу видасть їм свою критику і свою думку.

І чим краще вони грали, тим більше можливостей вони отримували для такого фідбеку.

У 1962 році вони грали по вісім годин за вечір сім днів на тиждень. До 1964, коли вони стали міжнародними зірками, «Бітлз» відіграли разом вже понад 1200 концертів. Сьогодні більшість груп за все своє життя не встигають зіграти на сцені 1200 разів.

6. Розраховуйте на довгу дистанцію.

На жаль, більшість із нас кидають нові проекти під час того, що Сет Годін називає «спадом», або навіть до того. Годін каже, що хоча в деяких випадках важливо вчасно закінчити проект, багато потенційних переможців не добиваються успіху лише тому, що вони кидають його занадто рано. Ось як це відбувається:

- У вас закінчується час;

- У вас закінчуються гроші;

- Вам стає страшно;

- Ви несерйозно до цього ставитеся;

- Ви втрачаєте інтерес.

Психологи також описують «цикл переходу»: це цикл, який ми проходимо під час змін або якихось нових подій. Спочатку ми відчуваємо ейфорію від новизни. Саме тому ми так реагуємо на повідомлення з соціальних мереж, тому що кожен раз відбувається викид дофаміну. Але як тільки ця фаза «медового місяця» закінчується, ми натрапляємо на «спад», наш прогрес починає гальмувати. Ось тоді більшість з нас і кидають нову справу. Це дуже важливо: якщо ви можете передбачити заздалегідь цей спад, коли освоюєте щось нове, з ним набагато легше боротися. І ще важливіше ось що: ті, хто досить наполегливий, щоб подолати спад, в стані осідлати нову хвилю, яка чекає на тій стороні успіху.

Джерело: Територія твого розвитку.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!