Фізкультуру викладатимуть по-новому: без нормативів та зі степ-аеробікою

9852 0
Менше теорії, більше ігор та сучасних вправ — так тепер виглядатимуть уроки фізичної культури в 1-4 класах. Відповідні зміни Міністерство освіти і науки України затвердило в оновлених програмах початкової школи.
фото: city.kherson.ua, d11167.edu35.ru, dploc48.klasna.com

фото: city.kherson.ua, d11167.edu35.ru, dploc48.klasna.com

Як саме тепер виглядатимуть заняття з фізкультури Tvoemisto.tv розповіла в.о. директора навчально-методичного центру освіти м. Львова Тетяна Ольшанецька.

«Урок фізкультури має бути уроком розвантаження, а не перевантаження»,  — каже Тетяна Ольшанецька. Саме тому нові програми акцентують увагу на іграх, а не теоретизації дисципліни.

1. Вилучили багато теорії. Раніше учням початкової школи треба було знати про Олімпійські ігри, гасла тощо. Наразі цього не буде. Акценти у програмах змістили з теоретичних знань на набуття практичних навичок.

2. Сучасними активними іграми замінять застарілі психічно шкідливі.

Акцент робиться на ігровій діяльність. Ігри з оновлених програм направлені на розвиток таких понять, як співпраця, взаємна допомога та основи здорового способу життя: «Подоляночка», «Світлофор» та ін. Натомість, з програми вилучили ігри, у яких були ознаки суперництва, насильства.

3. Без обов’язкових лиж і ковзанів.

Нова програма не передбачає обов’язкового вивчення основ катання на лижах та ковзанах. За словами Тетяни Ольшанецької, їх прибрали, бо далеко не в усіх регіонах України є можливість займатися на лижах, з огляду на погодні умови. Ці курси вводитимуть тільки після обговорення на вченій раді у школі, якщо батьки та діти виявлять бажання займатися таким чином.

Читайте також: Молодші школярі читатимуть Прохаська і писатимуть есе: 6 змін у навчальних програмах

4. Скасована муштра

Відтепер діти не будуть починати урок чи вправу зі слів «Рівняйсь! Струнко!»

5. Сучасні вправи.

Тепер на уроках фізкультури діти вчитимуть степ-аеробіку та фітбол (вправи з м’чем для фітнесу).

6. Без нормативів.

Оновлена програма не передбачає виконання дітьми у початковій школі нормативів. Так, тепер не будуть заміряти, за скільки дитина пробігла 30 м, та ставити їй за це оцінку. Вправи, які раніше виконувалися за нормативами, вчитель все ж буде проводити, але лише для того, щоби визначити резервні можливості учнів.

7. Більше гімнастики.

З 1 вересня учні молодших класів виконуватимуть вправи для формування культури рухів з елементами гімнастики: комплекси ранкової гімнастики, перешикування, вправи з гімнастичною палицею тощо.

Детальніше ознайомитися з оновленою програмою з фізичної культури можна за посиланням.

Нагадаємо, 4 серпня Колегія Міністерства освіти та науки затвердила зміни до програми початкової школи (1-4 класи), які наберуть чинності вже з 1 вересня цього року. Ці зміни були запропоновані у відкритому обговоренні, організованому на інтернет-платформі EdEra.

Підготувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!