Політична реклама

Шкоцьке кафе у Львові: формули Банаха і м’ясо на камені

8692 4
У Львові на місці відомого Математичного кафе (Шкоцька кав’ярня) на проспекті Шевченка працює Szkocka Restaurant&Bar. Щоправда, з автентичного інтер’єру тут залишилась тільки сіра мармурова підлога. Зате тут можна погортати копію легендарної математичної книги Стефана Банаха «Księga Szkocka».

«Колись тут існувало математичне кафе, де збирались математики міста, зокрема відомий професор Стефан Банах. Спочатку математики записували свої формули хімічним олівцем на серветках, на столах. Цим вони дуже сердили власника кафе. І за однією з версій дружина Банаха, за іншою – офіціанти – подарували математикам книгу, яка має назву «Шкоцька книга». Формули почали записувати туди», – розповіла tvoemisto.tv менеджер закладу Ярина Козлюк.

Фото tvoemisto.tv

Зараз оригінал книги є власністю Інституту математики Польської академії наук і зберігається в Центрі Банаха у Варшаві.

У Szkocka Restaurant&Bar зберігається копія книги. Тут містяться записи математиків польською мовою за період з 1935 до 1941 року.

Фото tvoemisto.tv

«В інтер’єрі закладу зберігся оригінальний сірий мармур. Ми його реставрували. Також у Шкоцькій кав’ярні колись були дерев’яні панелі. У нас вони також є, але не оригнальні. На жаль, не збереглися столи, на яких математики писали формули... Заклад відкрили в кінці квітня, копію книги привезли тоді ж. Особливо Szkocka Restaurant&Bar цікавить поляків, які почули чи прочитали, що у Львові відновили легендарне кафе», – розповіла Ярина Козлюк.

Фото tvoemisto.tv

Фірмовою стравою закладу є гусяче філе. «Якось за розв’язання формули Банаху вручили живого гусака. Він став символом Шкоцької кав’ярні. Взагалі, ми спеціалізуємось на м’ясі», – додала Ярина Козлюк.

Особливістю закладу є приготування м’яса прямо на столі перед відвідувачем – на розпеченому камені. «М’ясо подається свіже сире з сіллю та перцем. Відвідувач може приготувати собі його сам чи скористатись допомогою офіціанта», – пояснила менеджер ресторану.

Фото Szkocka Restaurant&Bar

Заклад працює з 07:00 до 24:00. Салат тут можна замовити за ціною від 60 грн, шніцель – 74 грн, бізнес-ланч – 59 грн. Найдорожча страва – тунець – близько 200 грн.

Довідка:

Шкоцька (Шотландська) кав’ярня у 30-і роки ХХ століття була улюбленим місцем учасників Львівської математичної школи на чолі зі Стефаном Банахом.

Стефан Банах (Stefan Banach; 1892, Краків – 1945, Львів) – польський математик, професор Львівського університету та Львівської політехніки (з 1924), декан фізико-математичного факультету Львівського університету (з 1939). Член Польської академії знань (1924) та член-кореспондент АН УРСР (1939). Один з творців сучасного функціонального аналізу та львівської математичної школи.

Фото tvoemisto.tv

31 Травня, 2014 20:23
Галина А чому б не називати "Шотландська кав"ярня"? Для багатьох назва була б зрозумілішою
28 Травня, 2014 14:35
T Вже вкотре читаю статті про нові заклади і каждий, КАЖДИЙ РАЗ не вказано точну адресу.
Ви це спеціально робите?
27 Травня, 2014 22:59
Олена Та наче Банаха тут іменують таки польським математиком, все чесно. А ось і цитата з тексту: "Стефан Банах (Stefan Banach; 1892, Краків – 1945, Львів) – польський математик, професор Львівського університету ... " а те, що професор Львівського університету, то це теж факт, Львів просто був тоді не українським, університет теж.
27 Травня, 2014 19:01
IRENA ВІД КОЛИ ТО БАНАХ СТАВ УКРАІНСЬКИМ МАТЕМАТИКОМ, НАВІЩО ВЕСЬ ЧАС ПЕРЕКРУЧУВАТИ ФАКТИ?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!