Шведська програма Форуму видавців: 7 дискусій про літературу і майбутнє

2453 0
У межах Форуму видавців у Львові вже традиційно представлять шведську програму. Уже невперше Шведський інститут організовує ряд цікавих та важливих подій, і цього року запланована програма у співпраці зі Шведським союзом письменників (SFF), PEN, FILI (Фінляндія) та часописом 10TAL (Швеція). Вона передбачає поетичні читання, зустрічі з авторами та дискусії за участю шведських, фінських, білоруських, польських та українських письменників.
Фото: lumiereorange.tumblr.com

Фото: lumiereorange.tumblr.com

Пропонуємо 7 цікавих дискусій та читань у межах шведської програми Форуму видавців у Львові:

1. Дискусія «Площа». Суспільні протести – не лише тема для новин, а й матеріал для літератури (який іноді пишеться майже в реальному часі). Яким чином такі відображення подій використовують протест як мотив і з якою метою? Організатор: Шведський інститут. Учасники: Андрій Бондар, Барис Пятрович, Ульріка Шернборґ, Любов Якимчук. 11 вересня, 16:00-17:00, Кав'ярня Леваковського (пл. Катедральна, 3).

2. Дискусія «Євромайдан зовні». Як мас-медіа Швеції, Фінляндії та Польщі освітлювали події в Україні, які почалися з Євромайдану? Чи можемо ми навіть говорити про щось на зразок позиційної війни ідеологій? І як незалежні українські мас-медіа висвітлюють подальші події: чи є повна свобода слова, чи відбувається пропагандистська війна? Організатори: Шведський інститут, Інститут книжки. Учасники: Зємовіт Щерек, Софі Оксанен, Наталка Сняданко, Стефан Інґварссон, Юрій Прохасько. 11 вересня, 18:00-18:45. Центр міської історії Центральної та Східної Європи (вул. акад. Богомольця, 6).

3. Читання: «Література та майбутнє планети». Як література реагує на екологічну кризу на Землі? Дискусія за участі Олега Лишеги, якого Андрій Бондар назвав Генрі Девідом Торо ХХІ століття, Осе Берґ, шведської поетки, на думку якої в основі кризи — капіталізм, та Юнаса Ґрєна, шведського поета й журналіста, який пише про землемірство та людське прагнення контролювати все живе. (Співорганізатор: часопис 10TAL). Учасники: Олег Лишега, Юнас Ґрєн, Левко Грицюк, Осе Берґ. 11 вересня, 20:00-21:00. Дзиґа (вул. Вірменська, 35).

4. Дискусія «Фемінізм у літературі сьогодні». Як феміністична література проявляється у двох різних країнах — Швеції та Україні: прогрес, становлення чи заперечення? Провідні письменниці зі Швеції та України обговорять аспекти літературного фемінізму. (Співорганізатор: часопис 10TAL). Учасники: Ульріка Шернборґ, Осе Берґ, Надія Чушак, Ірина Шувалова, Ніна Бічуя. 12 вересня, 14:00-15:30, Музей історії Релігії (пл. Музейна, 2).

5. Дискусія «Історичний роман». Історичний роман як живий жанр. Здається, сучасна література мало не одержима історичними особами, які оживають у літературних творах. Якою є відповідальність письменників, які використовують історію та реальних осіб як матеріал для своїх оповідей? Учасники: Софі Оксанен, Софія Андрухович, Аннелі Юрдаль, Володимир Лис, Оксана Дудко. 12 вересня, 18:00-19:30. Готель «Жорж» (пл. Міцкевича, 1).

6. Дискусія «Роль перекладачів». Якою є роль перекладачів у літературному обміні між країнами та мовами? Чи може перекладач художньої літератури, передаючи зовнішні імпульси, також збагатити свою національну літературу, а відтак і літературну мову? Дискусія з перекладачами зі Швеції, України та Білорусі. Учасники: Левко Грицюк, Неля Ваховська, Нільс Гоканссон, Юля Цімафеєва, Стефан Інґварссон. 12 вересня, 19:00-19:45. Coffeeshop Company (пл. Соборна, 2а (пл. Галицька).

7. Читання тандем: «Поезія та гумор». Сучасна поезія шукає різні шляхи свого розвитку та використовує низку естетичних і риторичних засобів. Чи є гумор однією з цих поетичних стратегій і як у такому випадку могла би виглядати поетика гумору? Учасники: Олег Коцарев, Ліна Екдаль, Лінн Гансен, Сяргей Прилуцькій. «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35).

Читайте також: 15 заходів для жінок від Форуму видавців у Львові


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!