Швейцарія посилює правила надання соціальної допомоги українським біженцям

2251 0
Досі заможні українці також могли отримувати соціальну допомогу.

Влада Швейцарії під час розгляду заявок на отримання соціальної допомоги тепер враховуватиме фінансове становище українських біженців. Нові зміни узгодили влада кантонів, повідомляє Європейська правда з посиланням на SwissInfo.

На сьогодні трохи більше 60 тис. людей з України прибули до Швейцарії та отримали статус захисту S, який дозволяє їм отримувати соціальну допомогу, а також працювати в країні. І у випадку людей, які прибули з України, такі активи, як коштовності, автомобілі, а також банківські активи чи нерухомість у рідній країні не враховуються при розрахунку права на соціальну допомогу.

Читайте також: Швейцарія пропонує біженцям з України спецстатус, який ще нікому не надавали

Ця практика відрізняється від того, як у Швейцарії надають допомогу тимчасово прийнятим людям з інших країн. Досі заможні українці також могли отримувати соціальну допомогу.

Кантональна влада, відповідальна за соціальну допомогу, погодилася посилити правила – з тим, щоб доходи та майно біженця враховувалися незалежно від того, чи отримано вони в Україні або Швейцарії. Це означає, що, якщо люди зі статусом S знімають кошти з банківських рахунків в Україні або купують там інші активи, ці кошти мають враховуватись при оцінці їхнього доходу.

Єдиним винятком залишається автомобіль, оскільки він необхідний для повернення на батьківщину.

Читайте також: ЄС змінив правила використання українських посвідчень водія для біженців

Очікується, що нові рекомендації щодо того, як чинити з автомобілями та іншими активами, такими як ювелірні вироби, будуть представлені наприкінці осені.

Нагадаємо, що у березні Швейцарія заявила про те, що готова надавати українцям, які виїжджають з країни через війну, спеціальний статус «S». Його раніше не надавали нікому. Статус S, напрацювали у середині 90-х років, під час воєн на Балканах. Механізм мав спростити бюрократичні процедури задля швидкого прийому біженців. Але коли його схвалили, у червні 1999 року, то війни на території колишньої Югославії вже закінчилися, тож його досі жодного разу не задіювали на практиці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!