Швейцарія відмовилась лікувати поранених українців через свій нейтральний статус

1968 0
Швейцарські чиновники планують допомагати пораненим і надсилати гуманітарну допомогу в цивільні лікарні в Україні.

Федеральний уряд Швейцарії відмовив лікувати поранених під час війни українців – як цивільних, так і військових. З таким проханням до країни звернулось НАТО. Про це повідомляє Swiss info.

Євроатлантичний координаційний центр реагування на катастрофи звернувся з проханням дозволити лікувати поранених українців у Швейцарії. Цей відділ НАТО координує медичну евакуацію з України на міжнародному рівні.

Читайте також: Українці отримали доступ до безкоштовної медицини у Польщі. Як скористатися

У травні деякі кантони Швейцарії заявили про готовність лікувати поранених українців, проте скоординована медична служба Швейцарії, Федеральне управління громадської охорони здоровʼя та Федеральний департамент закордонних справ провели різноманітні розслідування і за три тижні відмовили в прийомі поранених українців із юридичних та практичних причин. Головні побоювання уряду стосувались того, що це порушило б статус нейтральної держави.

Рім у тім, що Женевська конвенція та Гаазька угода 1907 року вимагають від нейтральних держав гарантувати, що солдати після лікування не зможуть брати участь у військових діях. Крім того, уряд Швейцарії відмовив у лікуванні цивільних українців, оскільки майже неможливо відрізнити цивільних від солдатів з огляду на те, що «багато цивільних українців беруть до рук зброю, щоб захищати свою країну».

Натомість швейцарські чиновники планують допомагати пораненим і надсилати гуманітарну допомогу в цивільні лікарні в Україні.

Читайте також: У США планують полегшити в'їзд для українських біженців

У червні уряд Швейцарії відхилив запит Данії на відправлення до України майже 20 бронетранспортерів швейцарського виробництва. Законодавство країни забороняє передавання швейцарської зброї, боєприпасів та інших військових матеріалів країнам, залученим до міжнародних конфліктів.

Нагадаємо, що раніше Швейцарія заявляла про те, що готова надавати українцям, які виїжджають з країни через війну, спеціальний статус «S». Його раніше не надавали нікому. Статус S, напрацювали у середині 90-х років, під час воєн на Балканах. Механізм мав спростити бюрократичні процедури задля швидкого прийому біженців. Але коли його схвалили, у червні 1999 року, то війни на території колишньої Югославії вже закінчилися, тож його досі жодного разу не задіювали на практиці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!