Січень розпочнеться морозами: що робити при переохолодженні?

1867 0
За інформацію Львівського регіонального центру з гідрометеорології, у перші дні січня 2016 року температура повітря вночі складатиме 10 – 15° морозу, вдень 5 – 12° морозу. Tvoemisto.tv дізналося у лікаря-травматолога Володимира Вовка, що робити у випадку переохолодження та куди у Львові потрібно звертатись за допомогою.
фото: slovovolyni.com

фото: slovovolyni.com

В першу чергу, при переохолодженні хворому краще звертатись в лікувальний заклад, для того щоб кваліфікувати ступінь обмороження. При першому та другому ступені переохолодження лікування пацієнт може проводити самостійно вдома, а ось при третій та четвертій стадії в організмі відбуваються незворотні процеси, тож хворого, як правило, кладуть в стаціонар.

У Львові діють три цілодобові травмпункти в котрі потрібно звернутись у випадку обмороження:

1.       Травматологічний пункт №1, вул. І. Виговського, 32

2.       Цілодобовий міський травмпункт №2 комунальної 8-мої міської клінічної лікарні, вул. Навроцького, 23

3.       Травмпункт в комунальній міській клінічній лікарні швидкої допомоги, вул. Миколайчука, 9

4.       Дитячий травмпункт  знаходиться на вул. Пилипа Орлика, 4

За словами Володимира Вовка, у Львові обмороження може настати навіть при нульовій температурі. Адже в першу чергу при переохолодженні має значення вологість повітря, яка в нашому місті є високою і складає 70-90%. Вологість спричиняє більшу втрату тепла тіла. Найлегше переохолодитись ослабленим людям, онкохворим, та тим, хто перебуває в алкогольному сп’янінні. Людям з цукровим діабетом на вулицю в холодну пору краще при потребі не виходити.

Є чотири ступеня обмороження:

При першій відбувається – незначне почервоніння або побіління шкіри. Симптоми - пекуча біль, свербіння. Якогось конкретного лікування не потрібно назначати. Симпоми пройдуть, коли людина зайде у тепле приміщення.

При другій стадії відбувається відшарування епідермісу і з’являються пухирці  в які можна занести інфекцію. При цьому ступені вже потрібне лікування, яке може зайняти до 2-х тижнів.

 При третій стадії злазить епідерміс. Відбувається відшарування шкіри. Такі хворі мають лікуватись в стаціонарні. Пацієнту потрібна негайна лікарська допомога.

При четвертій стадії в організмі відбуваються невідворотні зміни не тільки в епідермісі, а й в самій дермі.

Що робити при обмороженні?

- в першу чергу потрібно провести заходи по поступовому прогріванню організму.

«Потрібно нагріти воду і відігрівати в ній руки чи ноги. Проте, заходи з прогрівання повинні відбуватися у воді температура якої становить 15 градусів, й поступово збільшувати до 37. Не можна одразу покласти руки в гарячу воду. Теплу водичку потрібно постійно доливати», - розповідає Володимир Вовк.

Згодом можна провести й інші заходи зі зігрівання. Наприклад, розтерти шкіру спиртом, але в жодному разі не робити компреси, адже це може призвести до опіків.

- Також потрібно здійснити зігрівання цілого організму. Випити теплий чай або іншу рідину. В жодному випадку не вживати алкоголю.

- При першій та другій стадії хворому можна при необхідності давати знеболюючі.

- Старші люди при обмороженні повинні контролювати тиск, адже на холоді відбувається спазм судин. Тобто у таких людей може бути або підвищений або занижений тиск.

Що робити у випадку обмороження, якщо людина знаходиться на вулиці?

«Обов’язково потрібно захистись від вітру. Варто стати спиною від вітру й напружувати м’язи спини, а за якийсь час їх розслабляти. Таким чином покращується кровообіг. Найкраще зайти в приміщення,наприклад в під’їзд, проте, якщо поряд немає ніякого закладу, можна заховатись за деревом або на зупинці», - розповідає лікар.

Також потрібно максимально закрити всі відкриті ділянки і в разі потреби просити людей про допомогу.

Розмовляла Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!