Сім книжок для «зимового читання»

7062 3
Вже незабаром львівські дахи вкриються снігом і виглядатимуть казково. А для тих, то хоче зануритись у відчуття зими ще дужче, пропонуємо 7 книг, що створять необхідну атмосферу.
фото: kita.com.ua

фото: kita.com.ua

 1. «13 різдвяних історій» від українських письменників.

Дзвiнка Матiяш, Костянтин Москалець, Софiя Андрухович, Галина Вдовиченко, Марiанна Кiяновська, Мар’яна Савка, Андрiй Бондар, Сергiй Жадан, Iрена Карпа, Христя Венгринюк, Оксана Луцишина, Лариса Денисенко, Андрiй Курков – кожен розповів свою різдвяну історію. «Різдво для кожного з нас, яке містить у собі значно більше сенсів, аніж традиційна картинка родинної ідилії – довкола столу з дванадцятьма стравами», – йдеться в анотації. Наприклад, Денисенко іронізує на тему комерціалізації Різдва, яке заполонило ефіри і супермаркети, Карпа змальовує історію соціопата, який просто хоче подивитися телевізор на свято, а Матіяш розповідає про брата-заїку, який рятує маленьке кошеня у снігах.

2. Пітер Хег «Смілла та її почуття снігу»

«Це книжка про те, як почувається у великому місті людина, яка розрізняє десятки видів снігу та льоду й читає сліди на снігу, як розкриту книжку», – читаємо в анотації.  А ще це детективна історія про розслідування таємничого вбивства, що трапилося в Копенгагені. Як перегорнете останню сторінку, зможете відрізнити шугу від льодяного сала, а сніжуру – від звичайного снігу.

3. Фенні Флегг «Різдво і червоний кардинал»

Майже класичний сюжет американського різдвяного фільму: головному герою повідомляють про смертельну хворобу й він тікає до маленького міста Загублений струмок, щоб зустріти своє останнє Різдво. Проте місто виявляється не зовсім звичайним. А магічні події, що трапилися у ньому, можуть змінити життя. Добра різдвяна казка для зимового вечора.

4. Джек Лондон «Північна Одіссея»

До збірки оповідань від класика американської літератури увійшли твори, події в яких розгортаються наприкінці XIX століття на Алясці, де було відкрито чималі поклади золота і куди за легкою наживою вирушили тисячі відчайдухів,  – йдеться в анотації. У книжці є чимало безглуздих, героїчних, заслужених і трагічних смертей, проте ніяких детективних сюжетних ліній чи містичних чудовиськ. Натомість – багато людяності, сили духу та суворої зими.

5. Туве Янссон «Зима-чарівниця»

Світла історія про маленького мумі-троля, який раптом прокинувся серед зими, поки вся його родина була в сплячці. Йому довелося вперше зіштовхнуся з усіма складнощами цієї пори року та полюбити її. А ще – зустріти мудрих друзів, дізнатися про північне сяйво та навчити маленьких і дорослих читачів насолоджуватися кожним, навіть морозним днем.

6. Шейн Джонс «Залишаємося зимувати»

Коротка та трохи страшна книжка для тих, хто не любить зиму. У ній на дворі завжди лютий, який викрадає дітей та стирає спогади про польоти. В анотації її називають «поетичною і сумною казкою для дорослих, інтелектуалів і звичайних читачів». І хоча критики вже довго сперечаються, про що саме йдеться у книжці, похмурого зимового настрою у ній достатньо.

7. Різдвяні книжки американської серії Chicken Soup for the Soul («Ліки для душі»)

Це збірки дивовижних історій звичайних людей, що трапилися з ними на Різдво. Вони сповнені магії, світла та добра. І хоча видання не знайдеш на полицях українських книгарень, прочитати його варто, щоб повірити у дива.

Джерела: knig.org.ua, themap.com.ua, kobu.kiev.ua,

Підготувала Яна Гончарова


Читайте також:
9 Грудня, 2015 11:43
Катя "Зима-чарівниця! - улюблена історія про мум-тролів.
9 Грудня, 2015 11:43
Ігор ***
«Цікаво, як на небі святкують Різдво, – подумав я. – Може, моя матуся також пече там свої медові яблука, хоча на небі немає убогих». А потім мені здалося, що я і справді бачу її у довгій синій сукні з великим кошиком, повним різдвяних яблук. І матуся роздає їх усім: і Марії, і апостолу Петру, і моєму татові, і всім, хто тільки схоче. А потім я почув, як співає небо, і співає ріка, і крига на ріці, і сніг також співає різдвяну пісню. І та пісня була така, що я міг би все життя її слухати.
Дзвінка Матіяш, «13 різдвяних історій»
Дуже гарна і світла книжка
[***]://starylev.com.ua/13-rizdvyanyh-istoriy
1 Грудня, 2015 01:57
Olga Ті, кому подобається українська література!
Раджу вам виписати літературно-художній журнал «Дніпро».
Зорієнтований на сучасних читачів та має в собі багато цікавих рубрик, таких як: проза, сучасна поезія, драма та ін.
Також в журналі публікується багато сучасних українських авторів.
Розвивайтесь літературно, друзі!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!