Сім простих порад, як економити на «комуналці». Інфографіка

5450 0
Якщо раніше на комунальних послугах економили здебільшого пенсіонери, які до останньої копійки вираховують свої витрати, то тепер питанням «як заощадити на комуналці?» замислюються чи не всі українці. Одні стоять у чергах за субсидіями, а інші – знаходять більш креативні методи економії коштів, піднімаючи показники енергоефективності свого житла. Пропонуємо вам прості поради та цікаву інфографіку, яка допоможе перетворити бажання заощадити на реальну економію.

Прості поради, які допоможуть заощадити

По-перше, налаштуйтеся часто мити вікна. Доведено, що запилене скло може не пропускати до 20% світла. Інакше компенсувати недостачу вам доведеться роботою лампочок. Досить легкого миття, щоб зберегти собі і природі зайві кошти.

По-друге, запускайте пральну і посудомийну машинку на максимально низькій прийнятній температурі. Розраховуючи кількість білизни та посуду, намагайтеся оптимально використовувати ресурс вашої побутової техніки. У разі невиконання цих порад, перевитрата енергії може досягати 30%.

По-третє, очищайте пилозбірник вашого пиловсмоктувача якомога частіше. Навіть заповнений наполовину, він знизить потужність всмоктування на 15-20%. Далі перед вами стане дилема: прибирати гірше чи довше? Аби не обирати, краще зайвий раз пройтися і викинути сміття з мішка для пилу. Пиловсмоктувачі з водяним фільтром, не мають подібних проблем, однак їхня покупка може суттєво вплинути на бюджет середнього українця.

По-четверте, протирайте раз на місяць усі лампочки у будинку. На них потрапляє такий самий пил, як і на решту поверхні. Ситуація аналогічна до віконних шибок. Робити це потрібно тільки при виключеному джерелі світла, викрутивши лампочку, сухою ганчіркою. Трохи мороки, і в люстрі на 5 ламп можете сміливо викрутити одну лампочку, не відчуваючи втрату яскравості. Економія становитиме близько 20%.

По-п'яте, вимикайте світло в тому приміщенні, звідки ви йдете. Виняток – економні лампи, якщо період вашої відсутності становить менше 10 хвилин. У такому випадку, лампу варто залишити включеною, щоб не скорочувати термін її служби.

Порада шоста для тих, хто готує на електроплиті. Підбирайте каструлі під розмір ваших конфорок. Таким чином, ви ліквідуєте втрати енергії через нещільне прилягання посуду до робочої поверхні. Уникнути перевитрати 20-30% електроенергії – істотна економія. Для того, щоб мінімізувати втрати тепла, коли готуєте, намагайтеся використовувати кришку.

Сьома порада: кип'ятіть рівно стільки води, скільки Вам необхідно для конкретного разу. Все одно вже через 10 хвилин її доведеться ставити заново. Навіщо ж тоді варити «суп» в чайнику? Очищайте чайник від накипу. Це заощадить вам ще 10-30% енергії.

Читайте також: Як економити на ліках. Три корисні поради. Відео

За матеріалами Укрінформу


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!