Сімейна лікарка у Львові розповіла, наскільки ефективні швидкі тести на антиген Covid-19

4843 0
Чутливими тести є на 3 день від моменту зараження, максимум чутливості припадає на 5 день. Проте далі вона починає швидко знижуватися.
Photo by Medakit Ltd on Unsplash

Photo by Medakit Ltd on Unsplash

Експрес-тести на антиген SARS-CoV2 починають з'являтися у сімейних лікарів державних поліклінік. Для виконання тесту не потрібно відправляти зразки в лабораторію, бо швидкість отримання результату – 15-30 хвилин, однак у них є певні «мінуси».

Читайте також: На Львівщині пацієнтам з підозрою на Covid-19 мають робити швидкі тести

Як повідомляє сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко, це тестування не замінює ПРЛ, який є головним критерієм встановлення діагнозу. З усіх виробників тестів, представлених в Україні, найвищими показники є в європейських та американських – 95-97%, в азійських – від 80%.

Чутливими тести є на 3 день від моменту зараження, а максимум чутливості припадає на 5 день. Проте далі вона починає швидко знижуватися (до 30-40 відсотків вже на 7 день хвороби). Чим більша кількість вірусу в носі та ротоглотці, тим більша ймовірність позитивного тесту. Також результат залежить від правильності забору мазка та правильної підготовки пацієнта – пацієнт не повинен перед тим їсти, пити, користувалися носовими краплями і спреями, не курити.

«Декілька днів тому FDA розіслала виробникам та надавачам медичних послуг лист-попередження, в якому йдеться про те, що через численні модифікації вірусу тест-системи можуть давати значно більше хибнонегативних результатів, ніж заявлено в інструкції. Тому лікарям орієнтуватися слід на клініку, епіданамнез та знов ж таки, на результати ПРЛ», – розповіла сімейна лікарка.

На сьогодні понад 100 компаній в світі виробляють швидкі тест-системи. Їх проводять при підозрі на коронавірусну інфекції, при обстеженні контактних осіб, діагностиці з іншими респіраторними захворюваннями, в тому числі грипі А і В та пневмоніях

Читайте також: Ні їсти, ні пити, ні курити. Що впливає на достовірність ПЛР-тесту

Нагадаємо, тестування методом експрес-діагностики, результат якого можна отримати вже за 15 хвилин, відтепер роблять і сімейні лікарі. За даними Національної служби здоров’я України, скринінгове обстеження на Covid-19 додали до стандарту первинної медичної допомоги. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!