Скандал українського журі на «Євробаченні». Хто вони і як пояснють своє оцінювання

4263 0
Найгострішу дискусії викликало те, що учаснику від Польщі не дісталося балів від українського журі. Тим часом український глядач віддав польському виконавцю найвищий бал.
фото: дм суспільного

фото: дм суспільного

Національне журі від України на пісенному конкурсі «Євробачення – 2022» потрапило до скандалу. Українці обурилися тим, що судді поставили представнику Польщі, співаку Ochman, 0 балів. Більшість українців акцентують на тому, що в той час, коли Польща, а також країни Балтії, є чи не найвідданішими парнерами України у боротьбі з російським агресором, наші члени журі не зуміли підтримати їх жодним балом.

Попередньо букмекери прогнозували поляку, наприклад, 6-ту сходинку на конкурсі, а в фінальному заліку він став 12-тим. 

Хто такі члени журі від України і як вони проголосували?

До складу журі від України увійшли: Вадим Лисиця (голова журі, продюсер, звукорежисер), Андрій Капраль (співак, соліст вокальної формації «Пікардійська Терція»), Ірина Федишин (співачка), Андрій Яцків (диригент, художній керівник Академічного інструментального ансамблю) та Лук’ян Галкін (кінокритик, викладач Національного університету театру, кіно та телебачення імені Карпенка-Карого, виконавчий продюсер телеканалу UA: КУЛЬТУРА).

Результати оголошувала солістка «Go_A» Катерина Павленко, яка з гуртом минулого року зайняла 5-ту позицію на «Євробаченні» від України.

Як вони пояснюють своє оцінювання?

Голова журі Вадим Лисиця каже, що готовий нести відповідальність за вибір суддів цього року та пояснює процедеру, за якою голосував кожен із них.

«Увесь процес голосування проходив під пильним наглядом юриста, всі члени журі заздалегідь ознайомилися з правилами голосування. Жодних можливостей впливати на рішення одне одного не мав ні один член журі, а тим більше головуючий. Тому, Польща та інші країни отримали ті самі оцінки, що заслужили, на думку кожного з суддів. Платню за це ніхто не отримував. Ніяких преференцій та інших заохочувань ніхто не мав. Хто бажає наступного разу бути суддею – звертайтесь до Суспільного Мовника», – заявив він.

Лсиця додає, що за гуманітарну, воєнну та фінансову допомогу Україні ми є і будемо вдячні польському народу вічно, але це, за його словами, ніяк не пов‘язані речі. Також на захист чоловіка стала Ірина Лисиця, однак станом на 15:00 їхні сторінки у соціальній мережі Фейсбук закриті.

Співачка зі Львова Ірина Федишин пише, що ситуація з Польщею неприємна не тільки українцям, які нині сколихнули мережу, а й їй самій. Мовляв, якби вона була по бік глядацького голосування, то теж була б такою розлюченою.

«Незважаючи на те, що «Євробачення» все ж нібито аполітичний конкурс, важко відсторонитися, коли у твоїй країні війна і найбільше руку допомоги тобі простягає Польща. Коли я побачила такі результати – це було шоком і для мене. Кожен з членів журі не знав, скільки, хто і кому поставив балів, бо кожен ставив бали від себе самого у бланку і не мав права це обговорювати, бо це фіксується юридично під наглядом нотаріуса та притягується до відповідальності. Потім всі бали сумуються організаторами в цифри», – каже співачка.

Попри те, що не можна оприлюднювати свої голоси й за це можуть оштрафувати, вона прикріпила фото власної анкети, де видно нібито, скільки балів отримала Польща особисто від Федишин. Після цього на співачку ще більше налетіли, оскільки, з’ясувалося, що журі на «Євробаченні» ставить не бали, а ранги. Це також зауважили користувачі у соцмережах. Тобто ранг 1 – найкраща пісня, на думку судді, а 24 – найгірша (загальна цифра – 24, бо країн-учасниць 25, однак за свою країну голосувати не можна). Тому, Ірина Федишин поставила пісню від Польщі на 10 місце, що свідчить про те, що вона або не розібралася з системою голосування, або намагається виправдатися.

Іще один член журі зі Львова Андрій Капраль говорить, що, йдучи на голосування, усвідомлював, що може статись і така ситуація, бо оцінювання виконавців не обговорюється членами жюрі. Він каже, що йому соромно, бо не політик і водночас його болить, бо – людина.

«Важко обирати, коли тих, хто простягнув тобі руку помочі, багато. Польща, Велика Британія, Литва, Латвія, Естонія, Румунія! У мене теж є свідомість, патріотизм і серце! Ви пишете про підкуп – забудьте, мій вибір став моїм судилищем, хоча я дав Польщі 7-ме місце з 24-ох. Як обробляються бали – я не знаю. Повірте, я не хотів образити поляків, Вибачитись я можу, хочу і буду та ваш гнів більший за прощення», – звернувся він до українців.

Правила голосування

Національне журі кожної країни-учасниці «Євробачення» голосує під час генеральних репетицій за день до першого чи другого півфіналу та фіналу. Глядачі ж голосують у прямому ефірі після всіх виступів.

Відповідно до таблиці, найбільше наше журі підтримало Велику Британію, віддавши їй 12 балів. А Польщі, Литві, Румунії, які підтримують Україну через війну, не дали жодного балу. Водночас українці, які голосували під час прямого ефіру, віддали найвищий бал саме за учасника від Польщі.

Результати голосування українського журі та українських телеглядачів у фіналі Євробачення-2022

Реакція Мінкульту

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко сказав, що поставити полякам та литовцям 0 – це дуже соромно. Народ України їм же поставив найвищі бали.

«Хочу звернутись до наших найближчих друзів у Європі та висловити свою особисту позицію щодо оцінки, яку журі від України надали Польщі та Литві. Ця оцінка в жодному разі не відображає наше реальне відношення до вас, до наших найближчих друзів у Європі», – каже він.

Підтримка України, від Польщі та Литви зокрема, є неоціненною. Наша вдячність та прихильність, продовжує він, до вас є такою ж. Він подякував польському та литовському народам, а перемогу України на «Євробаченні» назвав спільною –  як у «Євробаченні», так і та, яка буде над ворогом.

Нагадаємо, що український гурт «Kalush Orchestra» з піснею «Stefania» цього року здобув перемогу на пісенному конкурс «Євробачення». Загальний бал від почесного журі країн та глядачів для них становить 631. Друге місце посіла Велика Британія, а третє Іспанія. Ось скільки балів їм віддали інші країни. 

А те, як за нас проголосували глядачі, дивіться у таблиці.

Фто: скріншоти з офіційного сайті Євробачення


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!