У відділі освіти відреагували на скандал із вчителями-вірянами МП на Львівщини

11376 0
Директор школи, який відвідує храм МП, був звільнений раніше через підозру в булінгу.
Фото: 1ua.com.ua

Фото: 1ua.com.ua

У селі Верхня Яблунька Самбірського району староста села спільно з мешканцями вимагали звільнити вчителів місцевої школи через те, що ті відвідують храм московського патріархату. У відділі освіти Боринської громади, до складу якої належить село Верхня Яблунька, повідомили у коментарі Tvoemisto.tv, що директора школи звільнили ще у червні цього року, стосовно вчителів теперішній керівник закладу планує вжити певних заходів.

«Насправді директор школи у Верхній Яблуньці Іван Січик був звільнений ще 18 червня цього року. Ми проводили службове розслідування щодо булінгу з його боку, були підтверджені випадки від батьків дітей. Наразі ще триває суд, він оскаржує своє «незаконне» звільнення.

Зараз виконуючим обов’язки директора школи є Михайло Вовк, людина патріотична, з проукраїнськими поглядами, який скеровує заклад у правильному напрямку. Звичайно, він буде реагувати на ситуацію щодо вчителів, які надалі ходять до церкви московського патріархату, у нас з ним вже була попередня розмова. Імовірно, повинен найперше зафіксувати факти відвідування, щоб можна було довести це», – каже керівниця відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Боринської селищної ради Оксана Манюх.

Читайте також: Чи можуть громади забороняти діяльність храмів МП на Львівщині

Нагадаємо, що мешканці села Верхня Яблунька на Львівщині вимагають звільнити директора школи та вчителів через відвідування храмів УПЦ МП. Староста села Єва Семків 12 вересня скерувала лист разом із протоколом зборів мешканців з їхніми підписами до очільника Львівської ОВА Максима Козицький.

Зазначимо, що директора школи призначає та звільняє відділ освіти ОТГ, а вчителів приймає на роботу та відповідно звільняє сам директор навчального закладу. Разом з тим, у Львівській єпархії УПЦ МП зазначають, що такі дії закликають до дискримінації громадян України залежно від їх релігійних переконань. Зокрема, дії ініціатива старости є грубим порушенням Конституції України, 35 стаття якої говорить: «Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання […] Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова».

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!