Скільки багажу можна перевезти літаком безкоштовно. Інфографіка

51816 0
Якого розміру може бути сумка, що робити з фотоапаратом та чи можна взяти в салон дитячий візок. Tvoemisto.tv пропонує ознайомитися з правилами перевезення багажу авіакомпаній, що виконують регулярні рейси зі Львова.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

11 авіакомпаній виконують регулярні рейси зі львівського аеропорту. До перевезення багажу вони мають як спільні правила, що базуються на європейських та міжнародних льотних нормах, так і свої особливі вимоги кожна. Tvoemisto.tv з’ясувало, скільки ручної поклажі можна взяти в салон безкоштовно та хто з пасажирів має привілеї.

Правила для всіх

Усі авіаперевізники наголошують, що не варто здавати в багаж гроші, ключі, коштовності, рідкісні та цінні речі, предмети мистецтва, музичні інструменти, електронне обладнання, оптичні прилади, фото- і відеотехніку, предмети, що легко б'ються, вироби з дорогоцінних металів і срібла, технічну документацію, ділові документи, цінні папери, медикаменти та медичну документацію, паспорти та інші ідентифікаційні документи і зразки.

Читайте також: Львівський аеропорт планує відкрити рейси до США, Франції, Канади та Португалії

Також у всіх перевізників встановлені норми провезення рідини в ручній поклажі. Це регулюється європейськими правилами. Так, на борт літака можна взяти не більше літра рідини, розфасованої у прозорі пляшки по щонайбільше 100 мл, що мають бути запаковані у прозорий пластиковий зіп-пакет. Гелі, муси, зубні пасти – також зараховуються до рідин. Об’єм рідини визначається за фактичним об’ємом пляшки, а не за кількістю речовини у ній.

Кожен перевізник має свої правила і тарифи для провезення нестандартного багажу – спортивного спорядження, музичних інструментів тощо. Для їх уточнення краще зв’язатись з представниками перевізника, чиїми послугами плануєте скористатись. Це ж стосується і перевезення тварин.

Ryanair

Виконує рейси до Варшави, Кракова, Меммінгена та Дюсельдорфа, а з 2 листопада – до Лондона.

З 1 листопада авіакомпанія, що тільки-но відкрила рейси зі Львова, змінює правила перевезення ручної поклажі у салоні літака. Із собою у літак можна взяти лише одну одиницю ручної поклажі, розміром 40 х 20 х 25 см. Усе, що за розмірами більше та важить до 10 кг, можна перевозити лише за додаткову плату (8-10 євро) у багажному відсіку літака. З пріоритетним правом посадки можна взяти ще один додатковий багаж.

Ernest Airlines

Виконує рейси до Мілана, Венеції, Рима та Неаполя.

Кожен пасажир може взяти в салон тільки один предмет ручної поклажі: сумка не може перевищувати 55 х 35 х 25 см і 8 кг ваги, враховуючи також ручки і колеса, якщо такі є. Якщо цю норму перевищити, поклажу заберуть до багажного відділення літака. У цьому випадку доведеться доплатити.

LOT

Виконує рейси до Варшави, Познані, Бидгоща та Ольштина.

Пасажир може безкоштовно перевезти сумку розміром 55 х 40 х 23 см і вагою не більше 8 кг. Також безоплатним є перевезення однієї невеличної сумки з документами. Ноутбук чи фотоапарат мають бути запаковані в основному багажі. Для пасажирів бізнес-класу передбачено два безкоштовних місця для поклажі вагою до 9 кг.

Wizz Air

Виконує рейси до Катовіц, Братислави, Вільнюса, Лондона, Ґданська, Берліна, Вроцлава, Дортмунда, з грудня – до Франкфурта, а з березня – до Копенгагена.

Авіакомпанія лише у серпні змінила правила перевезення ручної поклажі, але з 1 листопада правила змінюються знову. В салоні літака можна перевозити одну одиницю малої ручної поклажі розміром 40 х 30 х 18 см. Якщо розмір більший, то багаж перевезуть у багажному відсіку за ціною від 7 євро за 10 кг.

Пасажири з пріоритетною посадкою можуть взяти з собою на борт літака сумку розмірами 55 х 40 х 23 та ще одну додаткову сумку (40 х 30 х 18 см).

МАУ

Виконує рейси до Києва, Тель-Авіва, Болоньї, Рима та Мадрида.

На рейси української авіакомпанії можна взяти безкоштовно одну одиницю ручної поклажі з максимальними розмірами 55 х 40 х 20 см і вагою не більше 7 кг. Члени PanoramaClub можуть додатково перевозити ще 5 кг багажу.

Незалежно від класу обслуговування та зони маршруту, кожен пасажир може взяти на борт: 1 жіночу або чоловічу сумку; 1 невеликий фотоапарат або бінокль; 1 портативний персональний комп'ютер; пресу для читання під час польоту; 1 парасольку або тростину; 1 одиницю верхнього одягу; 1 пару милиць. Загальна вага вказаних предметів не повинна перевищувати 5 кг.

Читайте також: Український лоукост SkyUp відклав старт регулярних рейсів

Turkish Airlines

Виконує рейси до Стамбула 10 разів на тиждень.

Пасажири бізнес-класу можуть взяти дві одиниці багажу до 8 кг кожна розміром 55 x 40 x 23 см. В економ класі аналогічно, але безкоштовно допускається лише одна одиниця багажу.

Австрійські авіалінії

Виконують рейси до Відня чотири рази на тиждень.

Пасажири «Австрійських авіаліній» з квитками в економ та в преміум економ-клас можуть безкоштовно взяти на борт один предмет ручної поклажі вагою до 8 кг і розмірами не більше 55 x 40 x 23 см, у бізнес-класі – два таких предмети багажу. Крім ручної поклажі, в салон літака можна безкоштовно взяти сумочку або сумку для ноутбука розміром 40 x 30 x 10 см.

Пасажирам з дітьми до 2-х років можуть взяти на борт або дитячий кошик, або дитяче крісло, або складений дитячий візок вагою до 10 кг. А пасажири з обмеженою мобільністю можуть взяти з собою в салон милиці або інше ортопедичне пристосування.

Читайте також: Як отримати туристичну візу в США. Покрокова інструкція

Lufthanza

Виконує рейси до Мюнхена шість разів на тиждень.

Подорож економ-класом дозволяє взяти на борт одну одиницю ручної поклажі вагою до 8 кг і з максимальним розміром 55 х 40 х 23 см. У бізнес-класі та в першому класі можна взяти на борт два предмети ручної поклажі. Також в усіх класах можна додатково взяти на борт одну особисту річ – сумочку або сумку для ноутбука, розміри якої не перевищують 30 х 40 х 10 см. Дозволяється провозити дитяче крісло або візок та милиці чи інші ортопедичні застосування безкоштовно.

Belavia

Виконує щоденно рейси у Мінськ.

Пасажири можуть взяти в літак ручну поклажу, розміри якої не перевищують 55 х 40 х 20 см вагою 8 кг – для економ-класу, та 12 кг – для бізнес-класу. Додатково на борт можна взяти 1 дамську сумочку або 1 потрфель (рюкзак, сумку з ноутбуком чи фотоапаратом) вагою до 5 кг і розміром до 40 х 30 х 10 см. Можна взяти додатково (по одній штуці на пасажира) папку для паперів, верхній одяг, парасолю або тростину, букет квітів, книжку.

Дозволяється брати на борт і дитяче харчування та речі, необхідні для догляду в дорозі за малюком віком до 2-х років, а також милиці для тих, хто цього потребує. Вага додаткової речі не має перевищувати 8 кг.

Pegasus Airlines

Виконує авіарейси до Стамбула п'ять разів на тиждень.

У літаках бюджетної турецької авіакомпанії можна провозити ручну поклажу вагою до 8 кг. Розміри ручної поклажі не повинні перевищувати 55 х 40 х 20 см. Візки можуть летіти безкоштовно, але у багажному відділенні.

МоторСіч

Літає в Київ щодня.

Тут дозволено 5 кг ручної поклажі зі сукупними габаритами не більше 115 см. Пасажири можуть також безкоштовно взяти в салон дамську сумочку або портфель, папку для паперів, букет квітів, парасольку, тростину, куртку або пальто, або плащ, друковані видання для читання в польоті, мобільний телефон, фотоапарат, камеру, ноутбук.

Читайте також: На чому літають львів'яни: найстарші та наймолодші літаки українських авіакомпаній

Для дітей можна брати дитяче харчування на час польоту, колиску (для немовляти до 1 року), дитячий візок-тростину, автомобільне крісло (для немовляти, яке подорожує з наданням окремого місця в літаку). Також немає заборони на крісло-каталку, милиці, носилки для пасажира з обмеженою рухливістю. У салоні літака безкоштовно може перевозитись собака-поводир, що супроводжує пасажира з вадами зору.

У компанії зазначають, що з 1-го листопада до 20 березня усі пасажири можуть безкоштовно провезти на внутрішніх рейсах один комплект лиж вагою до 23 кг. Їх доведеться здати в багаж.

Інформація про правила перевезення багажу взята з офіційних сайтів авіакомпаній. Перелік перевізників та рейсів, що вони виконують, – з офіційного сайту львівського аеропорту.

Олександра Бодняк,

інфографіка Марії Стахів

Фонове зображення Designed by Freepik

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без покликання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!