Скільки часу триває призначенян субсидії і куди скаржитись на затягування. Роз’яснення від Мінсоцполітики

9129 1
Міністерство за сприяння Світового банку запускає проєкт «Справедлива підтримка».
ілюстративне фото:  Glenn Carstens-Peters

ілюстративне фото: Glenn Carstens-Peters

Фахівці нового проєкту Мінсоцполітики «Справедлива підтримка», що реалізується за сприяння Світового банку, роз’яснюють основні питання щодо призначення субсидій на житлово-комунальні послуги. Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Читайте також: В Україні змінили порядок виплати субсидій

За даними аналізу звернень на гарячу лінію міністерства, за пів року надійшло близько 11 тисяч скарг. Багато з них не стосуються діяльності органів соціального забезпечення. Ідеться, наприклад, про незадоволеність цифрами у рахунку за послуги. Якщо на думку споживача вони завищені чи пораховані неправильно, потрібно звертатись до надавача послуг, а не до органу соцзахисту, що не впливає на розміри рахунків.

У міністерстві нагадують, що якщо людина не відповідає усім критеріям отримання субсидії, але потребує її, то вирішити, чи призначати допомогу, має спеціальна комісія.

«Рішення по заявниках, що під критерії не підпадають, проте перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціальної допомоги, приймає комісія з призначення житлових субсидій при місцевому органі влади після проведення обстеження умов життя домогосподарства заявника – на підставі акту обстеження, що складається соціальним інспектором», – ідеться в повідомленні.

Читайте також: Як порахувати тарифи на тепло і гарячу воду. Онлайн-калькулятор

Варто стежити за тим, аби фахівці органів соцзахисту вчасно надавали інформацію. В іншому випадку на них можна скардитись.

Рішення про призначення чи не призначення житлової субсидії, або про подання документів на розгляд комісії має бути ухвалене протягом 10 календарних днів з дня подання людиною документів на призначення субсидії. А сама комісія зобов’язана ухвалити рішення не пізніше 30 днів після отримання нею матеріалів особової справи заявника. Повідомлення про ухвалення відповідного рішення має бути надіслане заявнику протягом 3 календарних днів з дня його прийняття.

Якщо у субсидії відмовлено, відповідь має надійти в паперовому вигляді із зазначенням причин відмови. А у разі рішення про подання документів на розгляд комісії – в паперовому вигляді із зазначенням підстав для подання документів саме на розгляд комісії. У обох випадках у листі має бути зазначено порядок оскарження прийнятого рішення про призначення субсидії.

Якщо субсидію призначено, рішення може надійти не лише у паперовому, а і в електронному вигляді, і навіть через смс-повідомлення.

У разі недостатності поданих заявником документів для призначення житлових субсидій або виявленні помилок, допущених заявником, посадовець має протягом 30 календарних днів повідомити заявника про необхідність виправлення помилки.

Читайте також: У Мінсоцполітики розповіли, як субсидіантам оскаржити незаконно нараховані борги

Субсидію має бути призначено з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону (з 1 жовтня по 30 квітня) або неопалювального сезону (з 1 травня по 30 вересня).  Також цей вид допомоги має бути призначений з початку опалювального  (неопалювального) сезону навіть у разі, якщо звернення за призначенням підтримки відбулось протягом двох місяців з початку такого сезону.

Громадянам, які перебували в складних життєвих обставинах і протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального)  сезону не змогли звернутись за субсидією, таку соціальну підтримку (з початку сезону) можуть надати за рішенням комісії, якщо звернення щодо призначення субсидії буде подане ними до завершення відповідного сезону.

Якщо у субсидії відмовлено через борг за послуги ЖКГ, то за призначенням можна звернутись повторно протягом двох місяців. Але перед цим потрібно погасити борг чи підписати договір про його реструктуризацію, або оскаржити наявність заборгованості у суді подати відповідну довідку в управління соцзахисту.

Читайте також: Набрали чинності зміни до закону про ЖКГ. Що нового, окрім штрафів і пені

Якщо ж фахівці органу соцзахисту порушують терміни та умови повідомлення, зі скаргою потрібно звернутись за телефоном Урядової гарячої лінії – 1545.

Про випадки незаконного надання чи отримання субсидій, інших видів соціальної допомоги та соціальних послуг можна повідомити на «гарячу лінію» 0-800-502-757, що приймає дзвінки з 9:00 до 18:00 у робочі дні без обідньої перерви.


Читайте також:
28 Листопада, 2019 20:29
Анна як змінити субсидію на монетезацію з безготівкової на готівкову
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!