Скільки дерев у Львові планують висадити цього року і де саме

1923 0
У Львові протягом року зрізають понад 2,5 тисячі дерев. Більшість з них є аварійними.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Протягом п’яти років кожен район Львова має закупити та висадити дерев на 1 мільйон гривень. Таке рішення управління екології та природних ресурсів ЛМР пропонує на розгляд депутатів. Таким чином можна буде збалансувати втрати, які понесли за останній час. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця управління Олександра Сладкова.

Читайте також: 170-річний дуб та метасеквойя. Які унікальні дерева ростуть у Львові. Фото, інтерактивна мапа

«Для того, щоби планувати те, скільки висадити дерев і пріоритетні місця для цього, має бути затверджене фінансування. Наразі цього нема, бо не погодили бюджет розвитку, у який закладають кошти на висадження. Важливо, щоби ці кошти повернулися на купівлю дерев у районні адміністрації», – говорить вона.

У цілому протягом року понад 2,5 тисячі дерев зрізають. Більшість з них, близько півтори тисячі, за словами Олександри Сладкової, є аварійними чи в незадовільному стані. Під час реконструкції вулиць забирають ще невелику частину та від 500 до 1 000 штук прибирають забудовники, які мають дозвіл на будівельні роботи. Останні, до речі, повертають кошти в бюджет, як відновлювану вартість знесених дерев.

«Відновлювальна вартість – це вартість саджанця, помножена на кількість років догляду за деревом. Середня вартість дерева може бути від 6 до 11 тисяч. Так, минулого року ми зібрали близько двох мільйонів. Усі забудовники минулого року це сплачували. В іншим містах, наскільки знаю, такого нема, але в нас з цим проблем немає», – додає вона.

Читайте також: У Львові шукають садівників, які будуть інвентаризувати дерева

Водночас під час реконструкції вулиць відновлювальної вартості не отримують, бо проєктант має закладати озеленення у своєму проєкті.

«Ми порахували, що для того, аби компенсувати те, що ми втратили і за кількістю, і за якістю, то протягом 5 років райони мають закупляти і садити дерев на мільйон гривень кожен. Йдеться про якісні саджанці, які ми закуповуємо.  Таким чином, ми можемо посадити 10 тисяч добрих дерев за 5 років, з опорами, забезпечити їм догляд», – зазначає Олександра Сладкова.

Тепер важливо, щоби за це проголосували депутати ЛМР. Також кошти залучатимуть з природоохоронного фонду, але вони не компенсують всієї кількості, яку потрібно замінити.

За словами керівниці управління, уже два роки мешканці вулиці Брюховицької чекають, поки у них висадять дерева. Там були аварійні тополі, які мусіли забрати. Також гостра нестача дерев на перехресті вул. Героїв УПА – вул. Кульпарківської, вул. Боберського, Кривоноса, Рудницького.

Читайте також: На Сихові у Львові запустять пілотний проєкт з обліку дерев

Нагадаємо, у Львові наймуть шість садівників, у кожному районі міста, які будуть інвентаризувати дерева, матимуть посвідчення громадського інспектора і зможуть складати протоколи у разі пошкодження дерев.

Раніше Tvoemisto.tv започаткувало проєкт «Дерева Твого міста», де закликало львів'ян долучитися до підрахунку дерев у Львові.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!