Скільки грошей отримали львівські лікарні від НСЗУ після реформи

2496 0
Понад 100 спеціалізованих медзакладів Львівщини підписали контракти з НСЗУ.
Фото: Максим Козицький

Фото: Максим Козицький

Із 1 квітня в Україні стартував другий етап медреформи. В НСЗУ під час онлайн-пресконференції розповіли, скільки коштів виділили регіонам за місяць.

За словами директорки Західноукраїнського міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яни Возниці, 8 західних областей, в яких є 446 спеціалізованих медзакладів і 8 служб екстреної меддопомоги, у квітні отримали аванс в розмірі 1,2 млрд гривень. На 9 місяців року для них передбачено 13 млрд грн.

Читайте також: Що буде з медреформою в Україні. Пояснення МОЗ

Що стосується Львівської області, то фінансування до кінця року становитиме 3 млрд 171 млн 288 тис. грн. Тут контракти з НСЗУ уклали 100 медзакладів, служба екстреної меддопомоги та два приватні медзаклади. На ці лікарні виділили 301 млн гривень у квітні.

«Наприклад, міська клінічна лікарня імені князя Лева уклала контракти з НСЗУ за 12-ма пакетами і отримає протягом року 121,8 млн грн, що на 88 млн більше, ніж заклад отримував за субвенцією із державного бюджету торік», – каже Мар'яна Возниця.

За її словами, Львівщина є рекордсменом за кількістю підписаних договорів на прийом пологів та надання допомоги породіллям – їх уклали 28 медзакладів області.

Лікарнями, що отримають найбільше коштів до кінця року, каже Мар'яна Возниця, є Львівська обласна клінічна лікарня, яка матиме фінансування приблизно у 23 млн грн на місяць, Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги – 17,4 млн грн та Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр – 11,1 млн грн. 

Читайте також: Для пацієнта змінюється все. Мар'яна Возниця про другий етап медреформи

Як зазначила керівниця НСЗУ Оксана Мовчан, загалом в Україні договори з НСЗУ підписали понад 1600 спеціалізованих медзакладів, тисяча з яких отримають протягом року фінансування більше, аніж було субвенції з державного бюджету торік, а близько 500 – менше. Лікарні, які матимуть менше фінансування, каже Оксана Мовчан, не змогли підписати контракти за усіма пакетами, що хотіли, через брак відповідного обладнання чи спеціалістів для надання тої чи тої допомоги – тобто були не готові. Окрім того, додала керівниця НСЗУ, низка медзакладів не мала відповідних державних ліцензій, що унеможливлює підписання контракту.

Оксана Мовчан також нагадала, що медзаклади фінансується з різних джерел, окрім договорів з НСЗУ, зокрема ідеться про місцеві бюджети. Загалом по Україні пропорція становить 70% з держбюджету і 30% з місцевих, але місцями фінансування з державного бюджету становитиме близько 40-50%.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!