Скільки коштів витратили кандидати на посаду мера Львова

2269 0
Сьогодні у Львові представили результати моніторингу про те, скільки кандидати на посаду міського голови витратили на свою передвиборчу діяльність. Хоча реальні витрати кандидатів у мери Львова можуть суттєво відрізнятися від тих, які були задекларовані в офіційних фінансових звітах їхніх виборчих фондів.
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Про це сьогодні на прес-конференції повідомив експерт з виборчого законодавства, керівник проекту «Моніторинг витрат на передвиборчу агітацію під час виборів мерів Львова та Дрогобича на місцевих виборах 2015 року» Роман Кошовий.

Він поінформував, що відповідно до поданих кандидатами на посаду міського голови Львова звітів про надходження та використання коштів виборчого фонду, Ігор Васюник витратив на кампанію майже 721 тис. грн, Володимир Гірняк – 604 тис. грн, Оксана Юринець – 537 тис. грн, Дмитро Добродомов – 390 тис. грн, Руслан Кошулинський – 116 тис. грн. Варто зазначити, що це офіційні дані.

Читайте також: Коли у Львові відбудеться другий тур виборів мера

Чинний міський голова Андрій Садовий відкрив виборчий фонд тільки після першого туру виборів, а до того існував лише виборчий фонд його партії «Самопоміч». Відповідно, його звіту немає. За словами експерта, згідно із законом «Про місцеві вибори», кандидат на посаду міського голови «може» створити виборчий фонд, а, отже, не зобов’язаний це робити.

Роман Кошовий зазначив, що така форма звітності, яка затверджена ЦВК, не дає можливості повністю відобразити весь спектр видатків кандидатів. Зокрема, там не передбачено витрати на послуги юристів і соціологів.

«Нас здивувало, що у поданих звітах практично повністю відсутні витрати на проведення публічних заходів – лише троє кандидатів задекларували оренду відповідних приміщень. Також невелика кількість видатків на друк і роздачу агітаційних матеріалів, але це може бути відображено у партійних звітах, які не були об’єктами нашого моніторингу», – зазначив експерт.

Також Кошовий повідомив, що незалежний паралельний підрахунок витрат засвідчив – реальні видатки на передвиборчу агітацію кандидатів у мери Львова у 1,5-2 два рази вищі, аніж офіційно задекларовані. Повний порівняльний аналіз він пообіцяв оприлюднити після другого туру виборів, коли кандидати здадуть остаточні звіти.

Читайте також: Офіційні результати виборів у Львові: хто пройшов до міської ради

Експерт підкреслив, що подання фінансових звітів – це не просто формальність, адже на основі цих звітів можна знайти порушення фінансової дисципліни під час виборчої кампанії, за які передбачена в тому числі кримінальна відповідальність. Зокрема, коли є факти підкупу виборців або перешкоджання виборцям здійснити волевиявлення.

Джерело: zik

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!