Скільки насправді Львів заробляє на паркуванні?

2651 3
Щомісяця бюджет міста Львова від 17 паркоматів (загалом таких апаратів у місті 18) отримує 35 тисяч гривень. Узагалі схема організації паркування в місті не є дуже проста. Міська рада виділила площу під паркування і визначила операторів, які надають послугу. А ті встановили паркомати за власні кошти і сплачують у міський бюджет гроші за використання земельної ділянки. Найбільшим оператором є ЛКП «Львівавтодор», який встановив 17 паркоматів, ще один належить ПП «Укравтопарк».
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Як повідомляє газета "Ратуша", ще за часів уряду Азарова всю Україну зобов’язали встановити паркомати на місцях стоянок, а паркувальників, які б збирали гроші, – забрати. Будь-які інші варіанти оплати, окрім як через апарат, не допускались, тож місцеве самоврядування змушене було подбати про їх встановлення. Проте де-факто люди біля паркоматів таки стоять – для хоч якогось контролю за водіями. Те, що оператором паркування визначили саме комунальне підприємство, не дивує, адже утримання його працівників фінансується з міського бюджету. Кредитні кошти ЄБРР, які час від часу надходять на реконструкцію доріг, на утримання підприємства не можуть використовуватися. Тож у такий спосіб міська влада дала можливість підприємству заробити на свою діяльність.

Ще в 2011 році сесія затвердила місця парковок, кількість паркомісць та тарифи. Згідно з цією ухвалою, території паркування поділені на дві зони – I та II. До першої належить центр міста, обмежений вулицями І. Франка, М. Грушевського, Л. Мартовича, В. Стефаника, Ю. Словацького, Січових Стрільців, Університетська, Б. Лепкого, Городоцька, площею Князя Ярослава Осмомисла, вулицями І.Гонти, М.Кривоноса, В.Винниченка, площею Соборною, вулицею І.Франка. Все решта – друга зона. Вартість паркування також встановлювала міська влада. У першій зоні – не більш як 4 гривні за годину, а другій – не більш ніж 2 гривні. Мешканці першої зони мають пільги – вдень 1 грн/год, уночі – безкоштовно. Разом із тим, визначено було і ставки оплати до міського бюджету.

«Плата за паркування складається зі збору за місце для паркування транспортних засобів, який перераховує паркувальник до міського бюджету м. Львова, та вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування для транспортних засобів (з максимальним рівнем рентабельності 12 %)», – сказано в ухвалі. Ставка збору за один квадратний метр у першій зоні – 0,05 % мінімальної зарплати, яку щороку в січні встановлює держава. У другій зоні – 0,03 % тієї ж зарплати.

Найбільший оператор, що надає послуги паркування – комунальне підприємство «Львівавтодор». Підприємство у відповіді на інформаційний запит повідомило «Ратушу», що 17 паркоматів, які вони придбали за власні кошти, нині перебувають на балансі підприємства та обслуговує їх ТзОВ «АКСІС Україна». Обслуговування одного паркомата в місяць обходиться підприємству в 500 гривень. Купували паркомати за долари і на умовах розтермінування платежів. Долар подорожчав, тож станом на липень один паркомат коштує 77 тисяч гривень.

Важливо, що кількість паркомісць із 2011 по 2015 зросла. В ухвалі за 2011 рік у Галицькому районі кількість місць для паркування без службового паркування та туристичного транспорту становила 682, площею в 10358 квадратних метрів, а вже 2015-го ця ж кількість зросла до 1147. Слід наголосити, що це – максимально можлива кількість.

І ось тут починається найцікавіше, адже комунальне підприємство повідомило, що їхній виторг від роботи паркоматів становить 50 тисяч гривень на місяць. (Точного періоду, за який підприємство отримує зазначену суму, у відповіді «Львівавтодору» не уточнили, у запиті газети йшлося про місяць).

Зрештою, зважаючи на ситуацію в центрі міста, де авто стоять, де тільки можуть, на «хлопський розум» можна порахувати більш реальну суму виторгу від паркомісць у центрі. На істину в останній інстанції газета не претендує, адже інформації про точну кількість автівок на парковках нема. Зрештою, навіть якщо взяти найпесимістичніші цифри, де година паркування коштує не 4, а 2 гривні, тривалість зайнятих паркомісць – 5 годин на добу, а кількість паркомісць – приблизно половина, тобто 600, то за 22 робочі дні набігає … 132 тисячі гривень.

Утім, якщо цього року кількість паркомісць зросла, то, виходить, попередніх було замало. Тому якщо розраховувати годину паркування по 4 гривні, а кількість зайнятих паркомісць – 1000, то за ті самі 5 годин на день за 22 робочі дні виходить уже … 440 тисяч гривень на місяць.

Зрештою, депутати констатують, що перевірити все до копійки все одно не вдасться. І винні у цьому прогалини в законодавстві.

«Паркомати в Україні, на жаль, не працюють, адже в нас нема закону про примусову евакуацію автомобіля, – каже Юрій Кужелюк, депутат міської ради та член інженерної комісії. – В Європі заїжджаючи на парковку, водій кладе оплачений талон під лобове скло, інакше його автівку евакуюють і доведеться платити чималий штраф. У нас такої практики немає. Можуть стояти хоч 10 паркоматів, все одно повинні ходити працівники оператора парковки та вручну збирати з водіїв кошти. І як ведеться цей облік, важко сказати. Можна припустити, що частина йде в паркомат, а частина – ні. Тому точного обліку грошей не знає ніхто. Схема чимось схожа на те, що ніхто точно не знає, скільки грошей отримує водій маршрутки, де нема чіткого обліку квитків».


Читайте також:
24 Липня, 2015 19:41
Я Хороша стаття, АЛЕ кінець не правдивий, паркомати звязані із податковою, всі кошти чітко обліковані. Це не маршрутки!
24 Липня, 2015 18:44
Nazar Хто такий Юрій Кужелюк? І де він бачив в Європі евакуацію машини через не сплачену парковку??? В Европі просто виписують штраф.
24 Липня, 2015 16:36
Іван Хороша і аналітична стаття, однак цікаво було б почитати про шляхи вирішення проблеми паркомісць у Львові)
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!