Скільки людей живе в Україні. Кабмін представив оцінку чисельності населення

11670 0
Чи буде в Україні великий перепис населення – наразі під питанням.
Фото: Аргумент

Фото: Аргумент

Міністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет представив сьогодні, 23 січня, оцінку чисельності наявного населення України станом на 1 грудня 2019 року. Про це повідомляє пресслужба уряду.

Так, із можливою похибкою у 2,86%, на підконтрольній Україні території проживають 37 млн 289 тис. людей. Із них 20,01 млн – жінки, а 17,28 млн – чоловіки. Ці дані не враховують населення, яке перебуває на окупованих територіях.

Читайте також: Куди українці можуть поїхати без віз у 2020 році

Оцінка чисельності, пише Дмитро Дубілет у своєму телеграм-каналі, була проведена 3 методами:

  • через дані мобільних операторів (отримано кількість номерів телефонів, якими користувалися клієнти протягом лютого-березня 2019 року) + дані статистичного обстеження домогосподарств (отримали дані по кількості карток на одного користувача мобільного зв’язку, а також відсоток користувачів мобільного зв’язку серед населення для кожної вікової групи та регіонів + дані реєстрів (люди віком 60 +, що одержують пенсію, а також діти до 14 років);
  • черездані статево-вікової структури населення + дані реєстрів (вираховувалися частки населення за статево-віковою структурою за даними Держстата та визначалася чисельність осіб віком 60+ з урахуванням пенсіонерів із ОРДЛО, які приїжджають за пенсіями. Після чого дані щодо чисельності осіб віком 60+ екстраполювалися на дані статево-вікової структури);
  • реєстровий метод (дані Державного реєстру фізичних осіб (визначалася загальна кількість зареєстрованих громадян у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків з урахуванням тих, хто відмовився від номера і тих, хто помер + визначення активності + дані демографічних показників і міграції.

Дмитро Дубілет зазначає, що оцінка дає інформацію тільки про чисельність, статево-вікову структуру населення, а також розподіл за регіонами. Перепис населення дає ці ж дані, а також деякі інші: про етнос або стан домогосподарства тощо. Кілька разів у своєму дописі Дмитро Дубілет наголошує, що перепис населення є менш точним, аніж оцінка, і потребує більших фінансових вкладень. Додамо, у бюджеті на 2020 рік на проведення перепису населення закладено 3,4 млрд грн. Утім, Дмитро Дубілет зазначає, що остаточного рішення про те, чи проводити перепис, наразі немає.

Читайте також: Чому українці їдуть працювати за кордон і що буде за два роки

«Особисто я вважаю, що проводити перепис населення не потрібно. Це неточний метод, який до того ж коштує колосальних грошей. Крім того, протягом 1-2 років ми приведемо до ладу наші електронні реєстри, і зможемо щодня отримувати точні дані про населення. Будь-яку іншу інформацію, якщо вона необхідна, потрібно отримувати не через перепис, а окремими дослідженнями, які обійдуться державі набагато дешевше», – говорить Дмитро Дубілет.

Востаннє перепис населення України проводили в 2001 році. Тоді нарахували 48,5 мільйонів українців. Хоча ООН рекомендує проводити подібні переписи раз на 10 років, в Україні його постійно переносили. Спершу на 2012 рік, потім на 2013, 2016 і от на 2020.

Новий перепис дозволить дізнатися не тільки кількість українців, а й те, скільки людей живе в містах та в селах, який у них сімейний стан, а також визначити вікові категорії населення. Це допоможе ефективніше розподіляти фінанси, відкоригувати субвенції для населення, а також розвивати економічні і соціальні програми.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!