Скільки може коштувати гектар землі після запуску ринку

11916 0
Один гектар коштуватиме 2 тисячі доларів замість 4-5 тисяч.
ілюстративне фото: agravery.com

ілюстративне фото: agravery.com

Після запуску ринку землі з 1 липня 2021 року вартість одного гектару може вартувати 2 тисячі доларів. Про це сказав співавтор закону про ринок землі депутат Микола Сольський в інтерв'ю «Економічній правді»

Читайте також: Досвід Польщі чи Німеччини або Що нам робити з ринком землі

Через запровадження низки обмежень у ринку сільськогосподарських земель, зокрема заборони на купівлю землі юридичними особами та іноземцями, ціна гектару після відкриття ринку може бути нижчою, каже депутат.

«За такої моделі ринку 1 га коштуватиме 2 тисячі доларів замість 4-5 тисяч доларів, якби юридичні особи були повноцінними учасниками ринку», — повідомив Микола Сольський.

За його словами, поетапність запровадження ринку землі має ризики, що орендарі дешевше куплять землю, а її власники отримають менше грошей.

Читайте також: Кабмін створив кредитний фонд для малих фермерів

Нагадаємо, що 29 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що відкриває ринок продажу земель сільськогосподарського призначення. 

Право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати лише громадяни України. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі. Заборонений також продаж державних та комунальних земель. Чи будуть продавати українську землю іноземцям мають вирішити на референдумі.

За його словами, поетапність запровадження ринку землі має ризики, що орендарі дешевше куплять землю, а її власники отримають менше грошей.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!