Скільки українців через війну вимушено переїхали і чи планують повертатися. Опитування

1206 0
Загалом 73% опитаних вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку.
фото: www.skyscrapercity.com

фото: www.skyscrapercity.com

В Україні надалі близько 20% тих, хто змінив своє місце проживання після 24 лютого 2022 року. Найбільше їх серед мешканців сходу (58%). Лише 10% не мають наміру повертатися у рідні домівки (у квітні – 3%, у червні – 8%). Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг», яке проводили 23-24 липня 2022 року.

Водночас 16% зазначили, що повернуться найближчим часом, 18% – повернуться, але ще трохи почекають. 50% зазначили, що мають намір повернутися, але лише за умови закінчення війни і їх кількість поступово зростає. 

Читайте також: Де найчастіше зупинялися переселенці на Львівщині. Результати дослідження

Загалом 73% опитаних вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку. 12% – протилежної думки, ще 15% – не змогли оцінити. Спостерігається поступове зменшення кількості тих, хто оцінює напрямок розвитку країни як правильний на користь тих, хто не визначився в оцінках. У всіх регіонах та серед всіх вікових груп продовжує домінувати оцінка напрямку як правильного. Відмінності у поглядах помітні за майновим розподілом: серед найбідніших вони дещо гірші (вважають напрям розвитку правильним – 63%).

Додамо, що опитування проводили серед населення України віком від 18 років і старших в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність становить 1000 респондентів. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3.1%.

Читайте також: «Росія приречена». Експерт про паузу у війні, Китай та військову реформу

Нагадаємо, те, як війна змінила українців та чи змінилися наші цінності за місяці повномасштабного вторгнення, дивіться у ток-шоу «Акценти Твого міста» у розмові ведучого Андрія Сайчука та директора соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!