Скільки з мільйона щеплених від Covid-19 українців стикнулися з побічною дією вакцини

1494 0
Українці, що вакцинувалися від коронавірусу, найчастіше стикалися з підвищенням температури, слабкістю, лихоманкою, ознобом.
Фото: Центр легеневого здоров

Фото: Центр легеневого здоров'я

Після майже мільйона введених доз вакцин кількість карт-повідомлень про випадки несприятливих подій, так званих побічних ефектів, становить 1 436. Відповідні дані щотижневого моніторингу за безпекою вакцин від Covid-19 оприлюднив Державний експертний центр МОЗ України.

Користь від введення вакцин у захисті від коронавірусної хвороби продовжує переважати можливі ризики. Їхній відсоток виникнення – менше 1%. Зокрема:

  • 0,22% після вакцини CoviShield;
  • 0,049% після вакцини CoronaVac;
  • 0,034% після вакцини Comirnaty;
  • 0,083% після вакцини AstraZeneca.

 

Згідно з новим дослідженням, українці, що вакцинувалися від коронавірусу, найчастіше стикалися з підвищенням температури, слабкістю, лихоманкою, ознобом, почервонінням, біллю та набряком, онімінням у місці введення. Рідше – з розладами опорно-рухового апарату, як-от: міалгія, артралгія, набряк суглобів. Деяких турбували неврологічні розлади – головний біль, сонливість чи безсоння, парестезії, запаморочення, тремор верхніх кінцівок.

Читайте також: На Львівщину прибули 42 тисячі доз вакцини від коронавірусу. Фотофакт

В окремих випадках українці стикалися зі шлунково-кишковими, імунними та розладами з боку шкіри тощо. Приміром, скаржилися на нудоту, діарею чи спотворення смаку, також набряк гортані, нежить, свербіж, або ж алергічний висип і почервоніння обличчя.

Нагадаємо, що вакцинація проти коронавірусу розпочалася в Україні 24 лютого. Першим вакцинованим в Україні став Євген Горенко – лікар-реаніматолог із Черкас, який працює в Covid-відділенні Черкаської обласної лікарні. На Львівщині першою щеплення від коронавірусної інфекції отримала завідувачка 4-м відділенням Львівської обласної інфекційної лікарні Таміла Алексанян. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!