Сквер святого Юра: чи буде місце для тролейбуса та дитмайданчика?

4411 4
Учора, 24 листопада, у Львові відбулося чергове обговорення про те, як має виглядати сквер на Святоюрській горі. Цього разу головний архітектор Львова Юліан Чаплінський та керівник ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза прийшли відстоювати думку про необхідність прокладання дороги для громадського транспорту через сквер перед активістами ініціативи «Врятуй Сквер Святого Юра» та мешканцями навколишніх вулиць.

Розпочав цю зустріч Юліан Чаплінський з передісторії, знову повернувшись до 2010 року, коли був прийнятий проект Михайла Федика та Ігоря Кузьмука про реконструкцію площі та скверу. Тоді запланували побудувати дорогу шириною 15 метрів під стінами бібліотеки НУ «Львівська Політехніка».

Візуалізація проекту Федика та Кузьмука

Пропозиція, з якою цього разу прийшли міські чиновники, полягала в тому, що тепер у сквері прокладуть дорогу лише для громадського транспорту. Таку думку Юліан Чаплінський обґрунтував тим, що європейські міста відходять від ідеї створення автомобільних інфраструктурних об’єктів у центральній частині міста. Натомість надається перевага громадському транспорту та пішохідним зонам. Він також зазначив, що Ігор Кузьмук відмовився вносити зміни у свій проект, однак таке рішення не стане на заваді в реалізації запропонованого проекту.

Щодо самої дороги, то її ширина має складати 9 метрів. Та щоб її прокласти, у парку треба зрізати додатково 9 дерев. Частина з них, за документами які представив Юліан Чаплінський, – хворі. Ще деякі не становлять жодної екологічної цінності, тож замість них можна висадити інші дерева в іншому місці.

Така пропозиція викликала чимало запитань у присутніх. Особливо це стосувалося того, що за попередньої експертизи, яка була зроблена ще на початку року перед стартом робіт, цих дерев у переліку хворих не було.

Іншою перепоною в реалізації цього проекту активісти, які відстоюють сквер, бачать те, що дорога для тролейбуса пролягатиме біля самого дитячого майданчика, що створює певну небезпеку для дітей. Юліан Чаплінський та Олег Береза підтвердили, що у такому випадку дитячий майданчик слід перенести в інше місце. Однак проекту, де мав би розміщуватися дитячий майданчик, так і не представили.

Читайте також: Площу святого Юра зроблять пішохідною, а через парк пустять тролейбус. Візуалізація

Окрім того, на зустрічі неодноразово йшлося про те, щоб прокласти дорогу для тролейбуса там, де вона пролягала колись. Юліан Чаплінський відкинув таку пропозицію. Архітектор зазначив, що після проведення робіт на цій ділянці скверу та встановлення пам’ятника Шептицькому там немає змоги це зробити. Причиною є перепад висот, тож треба будувати підпірні стінки. А також те, що на це може не погодитися Церква.

На противагу всім запропонованим міськими чиновниками пропозиціям активісти представили свої. Вони вимагали гарантій від міської ради, що роботи в сквері не розпочнуться до того моменту, поки не будуть оформлені всі необхідні документи. Окрім дороги, за їх словами, проект має включати в себе реконструкцію всього скверу, в тому числі доріжки і дитячого майданчика. Така позиція зумовлена тим, що попередні усні домовленості були неодноразово порушені, коли намагалися зрізати дерева в парку та проводити будівельні роботи без необхідних дозволів. А також нагадали, що після перебудови площі для пам’ятника Степану Бандері дитячий майданчик і надалі залишається в жалюгідному стані.

Олег Береза запевнив присутніх, що ніхто не почне жодних робіт без погоджень та необхідної документації. Щодо терміну виконання робіт, то керівник ЛКП «Львівавтодор» відповів, що це буде не більше аніж декілька тижнів. Однак жодних дат так і не назвав із причини того, що невідома дата початку робіт. Суму робіт наразі теж не озвучили, вказавши лише на те, що гроші для цього будуть використанні з бюджету проекту реконструкції парку.

На завершення зустрічі присутні домовилися, що сьогодні, 25 листопада, активісти разом з міськими чиновниками зберуться у приміщенні Львівської міської ради о 10:00 год., де узгодять всі подальші кроки щодо робіт в сквері св. Юра, а також створять комісію, яка слідкуватиме за реалізацією цього процесу.

Нагадаємо, що в 2015 році до 150-ліття з дня народження митрополита Андрея Шептицького у місті вирішили встановити йому пам’ятник. Для цього мали втілити проект Михайла Федика та Ігоря Кузьмука, який був погоджений в 2010 році. Згідно цього проекту, дорогу, яка пролягала через площу, слід було перенести попід стіни бібліотеки Львівської політехніки. Її ширина мала б становити 16 метрів. Для цього треба було б зрізати значну частину дерев у парку. Така пропозиція, а також чималі порушення під час реалізації проекту, викликала обурення в місцевих мешканців та активістів, які об’єдналися в ініціативу «Врятуй Сквер Святого Юра». У результаті пам’ятник митрополиту Шептицькому було встановлено, однак решту робіт в парку так і не реалізували. Тож у міській раді вирішили внести зміни в існуючий проект, щоб відновити рух тролейбусів № 2, 7, 9, 10, 12, 20, які до цього їздили через площу до університету імені І. Франка, де в них була кінцева. Вони з’єднували центр міста з перехрестям вулиць Стрийська-Наукова, ст. Скнилів, Аеропортом, Ряшівською, Суботівською та Автовокзалом. Зараз вони їздять лише до вул. Бандери.

План скверу та дороги до початку робіт

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
26 Листопада, 2015 10:47
та що живе тут От мало в нас корків - запустимо ще пару ліній трамваїв, ой трамваї закінчились (гроші на них) - зліпимо пару ліній для тролейбусів...що ви там кажете? їздити не можливо - тому й ро[***] пішохідні зони... тільки питання в скільки годин потрібно вийти людині з Сихова, щоб на 8,00 попасти в Епіцентр на Городоцькій? Є вихід - готова платити 5грн за дережабль!
25 Листопада, 2015 17:28
Ігор Треба ще перекрити Личаківську бо там живу я, пот0ім Городоцьку бо там живе моя мама, і будем усі ходити пішки як у камяному віці. Без пожежної служби і швидкої допомоги, без телевізора та інтернету.
25 Листопада, 2015 16:49
mag Ой! Щож ми чуємо четговий раз нас дурять !!! НЕ вірте Садовому та його дворовим....
25 Листопада, 2015 13:45
666 ... отак напаскудити-нагадити на Львів ніхто ще зміг ... та ще й , використавши імя митрополита , як "дах" для своїх брудних оборудок ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!