На правах реклами

Смачне у прекрасному. У Будинку вчених відкрили ресторан австрійської кухні

7545 0
Tvoemisto.tv побувало на урочистому відкритті нової гастрономічної точки на карті Львова і розповідає про австрійську кухню, фірмові страви та таємну кімнату для особливих гостей.

Фердинанд Фельнер та Герман Гельмер – двоє найвидатніших архітекторів Австро-Угорщини початку ХХ століття. Їхнє бюро спроектувало більше 200 будівель по всій Європі, з яких 48 – це театри. Львів’янам архітектори відомі будівлею готелю «Жорж», банком на вулиці Січових Стрільців і, звичайно, Будинком вчених. Саме в останньому днями відкрився оновлений ресторан австрійської кухні, скромно названий на честь бюро архітекторів Fellner & Helmer.

Ресторан в Будинку вчених працював вже давно.

«Ми працюємо тут вже сім років. Хотілося вдихнути в ресторан нове життя, залучити нових гостей і віддати належну шану архітекторам та їхньому архітектурному бюро Fellner & Helmer, найпотужнішому в Європі початку минулого століття», – каже керівниця ресторану Інна Яцейко.

Гості Fellner & Helmer з першої зали опиняться в історичній атмосфері – тут все присвячено театральній славі віденських архітекторів. Про сцену тут нагадають великі завіси замість звичайних штор, а також дерев’яні театральні маски – абажури.

Решта залів ресторану виконана в австрійському стилі, а також є одна таємна кімната, знайти яку не так вже й просто.

«Будинок вчених від часів свого будівництва був утаємничений. Люди не могли потрапити сюди з вулиці. Ми, підкреслюючи історію Будинку, даємо нашим гостям можливість усамітнитися. До таємної зали можна буде  потрапити тільки за наявності власного ключа, якого не матимуть навіть бармени чи офіціанти. Загалом, такі ключі отримають сто наших друзів-львів’ян. А сам вхід до кімнати буде через шафу», – каже Інна Яцейко.

Таємна кімната, чи Кімната архітекторів, виконана в синіх кольорах і може вмістити до десяти відвідувачів. 

Для того, аби гості ресторану оцінили масштаб доробку віденців, на екранах в закладі буде транслюватися спеціальне відео. На ньому – усі театри та відомі будівлі Австро-Угорської імперії, спроектовані Фельнером та Гельмером. Частина з них не зберіглася, на жаль, тому саме тут є шанс їх побачити.  

Чим пригощатимуть у ресторані

Ресторан спеціалізується на шляхетній кухні, тому підготував особливе меню. Наприклад, Fellner & Helmer першими в Україні почастують відвідувачів фірмовою стравою австрійської аристократії – tafelspitz (тафельшпіц).

«Ця страва є шармом австрійського кулінарного мистецтва, але насправді вона дуже проста. У ній немає якихось фантастичних інгредієнтів, секрет в приготуванні. Страва включає м’ясний бульйон, який вариться близько трьох годин. У ньому відварюється яловичина на дуже малому вогні протягом 5 годин. Цей бульйон подається гостю разом з яєчною локшиною. Гість з’їдає локшину, випиває бульйон, потім формується страва під назвою тафельшпіц. На тарілку викладається м'ясо, тушкований шпинат, підсмажена картопля і два соуси: на основі яблучного хріну та сметанки. Перед тим, як скуштувати страву, потрібно з’їсти грінку, на яку намазується кістковий мозок, попередньо посолений та поперчений», - презентує незвичайну страву Інна Яцейко.

Для зручності  кожен відвідувач ресторану отримає картку-інструкцію, як правильно їсти австрійський делікатес. Інструкцію можна буде забрати з собою і вона слугуватиме своєрідним сувеніром з ресторану та Будинку вчених зокрема. 

У ресторані Fellner & Helmer представлена австрійська та угорська кухні. Для приготування особливих страв, як той самий тафельшпіц, заклад спеціально запрошував австрійських шеф-кухарів. Поряд з іноземними стравами, в закладі є й українське меню. Щоправда, трохи видозмінене. Наприклад, в поєднанні з традиційними варениками з картоплею чи грибами, можна отримати качку в ягідному соусі.

Скільки це коштуватиме

Середній чек в ресторані складає 250-300 гривень. Керівниця ресторану каже, що певний відсоток від кожного рахунку надійде Будинку вчених для підтримки будівлі в належному стані, а сам заклад, за її словами, має стати ще одним приводом для відвідування цього архітектурного дива.

Надалі тут планують створити крамничку, де відвідувачі змогли би придбати сувеніри на згадку про ресторан, Будинок вчених та його зіркових архітекторів. Першим експонатом такої крамнички вже є фірмове ігристе вино закладу Fellner & Helmer.

Завітати до ресторану Fellner & Helmer і відчути атмосферу Австро-Угорщини можна щодня з 10:00 до 22:00 за адресою вулиця Листопадового Чину, 6.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!