Смертельний і небезпечний. На Львівщині виявили рідкісний хантавірус

2904 0
Носіями небезпечного захворювання є гризуни.
Фото: vz.kiev.ua

Фото: vz.kiev.ua

На Львівщині у 40-річного мешканця Дрогобиччини виявили небезпечне захворювання – хантавірус. Його чоловік міг підчепити після контакту з гризунами. Про це Тvoemisto.tv розповіла головна епідеміологиня Львівської області, директорка Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко-Тімко.

Читайте також: У львівського студента діагностували рідкісне інфекційне захворювання

За її словами, зі скаргами на високу температуру, зменшення кількості сечі, геморагічне висипання на тілі, чоловік звернувся до медиків ще наприкінці грудня минулого року. Його відразу госпіталізували до Львівської обласної інфекційної лікарні, згодом він продовжив лікування у Львівській обласній клінічній лікарні через проблеми з нирками.

«Коли в чоловіка запідозрили гостре інфекційне вірусне захворювання – геморагічну лихоманку з нирковим синдромом, яке викликається хантавірусом, аналізи відправили ще й у Київ у вірусологічну лабораторію Центру громадського здоров’я. Там діагноз й підтвердили», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Зараз, за її словами, чоловік поборов недугу і його виписали з лікарні додому.

Читайте також: На Львівщині ще один випадок ботулізму. У реанімації – 36-річний львів'янин

Де саме і за яких обставин чоловік заразився небезпечним вірусом, епідеміологиня не уточнює. Каже, що це могло трапитися навіть через продукти харчування, на яких перед тим «побували» гризуни. Тому, як наголошує медик, усі овочі та фрукти, чи то з грядки, чи з магазину, перед споживанням варто мити. Від людини до людини вірус не передається.

Як зазначає Наталія Іванченко-Тімко, це вже не перший випадок хантавірусу. Два роки тому цей вірус вже виявляли на Львівщині – у лікарню потрапив чоловік, який вживав спеції, що придбав на ринку.

Довідково

Хантавірус також відомий як епідемічна геморагічна лихоманка – це рід вірусів, яким заражаються гризуни і люди. Деякі віруси цього роду можуть серйозно вражати легені і нирки. Захворювання може бути смертельним.

Новий вірус передається від гризунів до людини та від домашніх улюбленців. Щоб заразитись достатньо навіть вдихнути мікрочастинки фекалій у повітрі. Крім того, заразним може бути укус тварини, контакт із її сечею та фекаліями.

Ознаки хантавірусу:

  • висока температура (від 39 до 40 градусів)
  • біль в області нирок
  • ломота у тілі (особливо у попереку)
  • знижене сечовипускання
  • блювота та інтоксикація.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!