Сміттєпереробний завод у Львові планують збудувати до серпня 2023 року

2317 0
Він дозволить переробляти близько 700 тонн сміття, яке утворюється у Львові щодня, але завдяки гнучкій технології можна буде збільшити потужність.
ФОТО: BAS EMMEN / UNSPLASH

ФОТО: BAS EMMEN / UNSPLASH

Сміттєпереробний завод у Львові, що буде на вул. Пластовій, 13, планують збудвати до серпня 2023 року. Про це повідомив під час прямої трансляції Tvoemisto.tv директор ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний. 

Зараз на ділянці майбутнього сміттєпереробного заводу проводять мобілізаційні роботи, які підрядник має виконати згідно з контрактом. Крім того, він вивчає проєктну документацію та вносить свої корективи. Він каже, що потужність майбутнього заводу становитиме 240 тисяч тонн відходів на рік. Збудують його біля очисних споруд ЛМКП «Львівводоканал». Наразі там тривають підготовчі роботи. Тарас Калужний додає, що відповідно до контракту на спорудження комплексу від серпня 2021 року місто має два роки.

«Технологія комплексу – механіко-біологічна (біосушка), що дозволить якісно переробити сміття. У Львові утворюється близько 700 тонн відходів на добу, а комплекс розрахований на забезпечення повної переробки», – пояснює він.

Максимальна потужність комплексу – переробка 250 тисяч тонн сміття на рік, тобто близько 700 тонн на добу, але технологія дуже гнучка, дозволяє збільшити проєктну потужність без додаткових витрат.

Читайте також: Верховний Суд визнав винною Львівську міськраду у бездіяльності через використання

Нагадаємо, що нещодавно стала відома позиція Верховного Суду стосовно Грибовицького сміттєзвалища, зокрема звинуватили Львівську міськраду у бездіяльності. Тарас Калужний каже, що це питання більше політичне, ніж технічне.

«У звинуваченні зазначили, що ЛМР не провела жодних дій, але, я думаю, що вона зробила велику роботу, бо зараз ми єдині, хто при такому великому полігоні показали, як правильно це зробити», – говорить він.

Читайте також: Держінспекція архітектури погодила будівництво сміттєпереробного заводу у Львові

Тендер на проєкт сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій,12 оголосили у лютому 2018 року. На початку червня міський голова Львова Андрій Садовий підписав угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку про надання кредиту на 35 млн євро для будівництва сміттєпереробного комплексу та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Тендер на будівництво оголосили 9 червня. На перший етап тендеру пропозиції подали 12 компаній. До другого етапу тендеру пройшли 5 компаній. Наприкінці 2018 року міськвиконком погодив проєктування майбутнього комплексу.

Після того ЄБРР затвердив переможця міжнародного тендеру на будівництво механіко-біологічного комплексу з переробки відходів у Львові. Генеральним підрядником став консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва).

Софія Шавранська

Відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!