УПЦ (МП) оголосив про незалежність від російської церкви

2685 0
УПЦ офіційно засудив російську агресію і закликав РФ припинити війну.
Патріарх РПЦ Кирил

Патріарх РПЦ Кирил

Собор УПЦ (МП) 27 травня оголосив про повну самостійність і незалежність від російської церкви та висловив незгоду з позицією російського патріарха Кирила щодо війни в Україні. Про це повідомляє Центр інформації УПЦ.

Собор засудив повномасштабну війну Росії проти України і звернувся до влад двох країн «із проханням продовжувати переговорний процес і пошук сильного та розумного слова, яке змогло б зупинити кровопролиття».

Читайте також: Митрополит Філарет УПЦ МП закликав голову Львівської ОВА забезпечити права вірян

«Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви», – йдеться у повідомленні.

На період воєнного стану, коли зв’язки між єпархіями та церковним керівним центром ускладнені або відсутні, Собор вважає доцільним надати єпархіальним архієреям право самостійно ухвалювати рішення щодо тих чи інших питань єпархіального життя.

Собор звернувся до влади України та РФ з проханням «продовжувати переговорний процес, щоб зупинити кровопролиття».

Також в УПЦ закликають Православну церкву України до діалогу через «відсутність єдності в українському православ'ї». Священнослужителі поскаржилися на «силові захоплення храмів та примусові переводи парафій».

Читайте також: Тут моляться за патріарха Кирила. Як живе у Львові Російська православна церква

Нагадаємо, що 26 травня Митрополит Львівський і Галицький Філарет опублікував на своїй сторінці у Фейсбуку відкрите звернення до голови Львівської військової адміністрації Максима Козицького, керівників поліції та СБУ Львівщини, в якому йдеться, що в деяких районах області порушують права віруючих, священнослужителів та релігійних громад Львівської єпархії УПЦ.

На Львівщині вже заборонили діяльність УПЦ МП в Городку, Стрию, Бориславі та Червонограді. Деякі громади самостійно перейшли до помісної Православної Церкви. Детальніше про те, як працює і на що впливає Російська Православна Церква в Україні, зокрема у Львові, Tvoemisto.tv аналізувало раніше, детальніше тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!