Сьогодні 120 років від дня народження Василя Вишиваного. 5 фактів про діяча

6173 0
Сьогодні, 10 лютого, виповнюється 120 років із дня народження Василя Вишиваного, полковника Української Галицької Армії. Ця людина прославилася своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією та любов'ю до України. Tvoemisto.tv пропонує вам кілька фактів про особистість.

1. Справжнє ім’я діяча – Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотрінґен, австрійський архікнязь династії Габсбургів. В Україні його знали як Василя Вишиваного. Він вважався одним з неофіційних претендентів на український трон у разі створення монархічного ладу, хоча сам офіційно ніколи не проголошував свої наміри бути монархом.

2. Батько відправив Вільгельма Франца на навчання до військової академії в австрійському місті Вінер-Нойштадт. Такий крок батьків був досить незвичним, оскільки діти імператорської родини зазвичай автоматично отримували офіцерські звання в армії Австро-Угорщини. Однак у родині архікнязя Карла Стефана (батька Василя Вишиваного) дітей виховували у спартанському дусі: хотіли, щоб в академії вони не відрізнялися від інших і мешкали в загальній кімнаті з усіма курсантами.

Читайте також: Сьогодні Дарії Гусяк – 91. Десять фактів про героїчну львів’янку

3. Із власної ініціативи Вільгельм подорожував Гуцульщиною інкогніто протягом 40 днів, спілкувався з місцевим населенням. Навчаючись в академії, почав серйозно цікавитися українською культурою — вивчав мову, читав книжки українських письменників й поетів, захоплювався творами Івана Франка, Юрія Федьковича, Василя Стефаника, Тараса Шевченка. Згодом зацікавлення переросло в участь у політичному житті українців Австро-Угорщини.

4. Під час Першої світової війни він служить у 13-му полку уланів, який формувався переважно з українців тогочасного Золочівського повіту. Хтось із солдатів подарував йому вишиванку. За те, що любив її одягати та прекрасно володів українською, його починають називати Василем Вашиваним. У 1918 році він вже очолює Легіон січових стрільців.

5. У радянський час Вільгельма звинувачують у шпигунстві на користь Заходу. У Лук'янівській тюрмі на допитах він відповідає українською. 53-річного Вільгельма Габсбурґа засуджують до 25 років таборів. Однак відправити на заслання не встигають: він помирає від сухот 18 серпня 1948-го в тюремній камері. Точне місце, де спочив Василь Вишиваний, невідоме. У 1989 році його посмертно реабілітовано.

Сьогодні пройде вечір, присвячений пам’яті Василя Вишиваного з нагоди 120-ти річчя від дня народження. У заході візьмуть участь науковці, громадські діячі та митці Львова.

Місце: Музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. Бандери, 1)

Час: 17.00

За матеріалами Вікіпедії, сайтів АЄЖ та Gazeta.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!