Сьогодні – День боротьби зі СНІДом. Де у Львові пройти безкоштовний тест на ВІЛ-інфекцію

3737 0
Якщо вчасно виявити вірус імунодефіциту людини, то завдяки якісному і безоплатному лікуванню можна жити повноцінним життям.
ілюстративне фото: Галицький кореспондент

ілюстративне фото: Галицький кореспондент

Сьогодні, 1 грудня, у світі вже 30-й раз відзначають День боротьби зі СНІДом – хворобою, що викликана вірусом імунодефіциту людини. Заразитись вірусом можна в основному через ін’єкції та проколи або через незахищений статевий контакт.

За словами директора Львівського обласного центру громадського здоров’я Мар’яни Служинської, за 9 місяців цього року в області взято на облік 365 ВІЛ-позитивних людей. Станом на 1 жовтня у закладах охорони здоров’я області перебуває на обліку 3703 ВІЛ-позитивних людини, з них 1269 – хворих на СНІД, інформує прес-служба ЛОДА.

«Слід зазначити, що однією з основних причин смертності від СНІДу є пізнє звертання ВІЛ-інфікованих до лікаря і, як наслідок, пізня діагностика та призначення адекватного лікування», – наголошує Маряна Служинська.

Вона додає, що ВІЛ-позитивні люди ажніяк не приречені на ізоляцію та смерть. Сьогодні ВІЛ-інфекція є хронічним захворюванням, що не приводить до смерті, а ВІЛ-інфіковані люди можуть жити повноцінним життям, працювати, народжувати здорових дітей.

Специфічних проявів ВІЛ-інфекції немає. Єдине, на що людина повинна опиратися, коли вирішує здати тест на ВІЛ-інфекцію – це на епізоди небезпечної поведінки в минулому

Нагадаємо, до 17 грудня на Львівщині триває загальнообласна інформаційно-просвітницька кампанія щодо активного виявлення хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Читайте також: В Україні запустили безкоштовний додаток, що оцінює ризик захворювання на ВІЛ

Тестування на ВІЛ-інфекцію є безкоштовним та конфіденційним. У Львові пройти обстеження можна в кількох місцях:

  • Кабінет «Довіра» Львівського обласного центру громадського здоров’я (Львів, вул. М.Лисенка,45) – з 9:00 до 15:00.
  • Кабінети інфекційних захворювань у поліклініках міста (можна також звернутись за порадою до сміейного лікаря).
  • Пункті швидкого тестування на ВІЛ «AHF Checkpoint Lviv» (Львів, вул. Антоновича, 20).

Для того, щоб не захворіти на ВІЛ-інфекцію потрібно: завжди використовувати презервативи при сексуальному контакті; відмовитись від незахищених сексуальних контактів з ВІЛ-позитивним партнером, а також з партнером, чий ВІЛ-статус вам не відомий, використовувати лише стерильні шприци, голки, інструменти для пірсингу або тату.

Читайте також: У Львові з'явився пам'ятний знак жертвам СНІДу

Керівниця МОЗ Уляна Супрун зазначає, що Україна першою у Східній Європі переходить на 100% забезпеченість ліками ВІЛ-інфікованих людей. Тобто кожен ВІЛ-позитивний українець може отримувати лікування безоплатно: лише треба виявити хворобу.

«У наступному році в Україну завезуть більше мільйона високоякісних (точність 99%) тестів як за державні кошти, так і за фінансування міжнародних донорів», – додає урядовиця.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!