Їхні душі з неба продовжують охороняти Україну. Сьогодні – День пам'яті Героїв Небесної Сотні

2808 0
Цього року це вже сьомі роковини кривавих подій на Майдані під час Революції Гідності.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Сьогодні, 20 лютого, Україна згадує одну із трагічних сторінок своєї історії й вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Цього року це вже сьомі роковини кривавих подій на Майдані під час Революції Гідності.

Читайте також: Ангели і промені майдану. Як Львів відзначатиме день пам’яті Небесної сотні

21 листопада 2013 р., в 9-ту річницю Помаранчевої революції, зібрався Євромайдан. Ним розпочалися події, відомі нині як Революція Гідності. Тодішній уряд України вирішив призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Незгодні з цим громадяни почали збиратися на Майдані Незалежності в Києві, виступаючи за повернення України до європейського шляху розвитку.

30 листопада вночі відбувся кривавий розгін майданівців, серед яких були переважно студенти. Це стало переломною точкою й перетворило мирний Євромайдан на Революцію Гідності, яка охопила всю Україну.

Загалом протистояння учасників Революції Гідності тривало понад три місяці. Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 р., коли від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

Читайте також: У Львові студенти на площі ринок відтворили події революції гідності. Фото, відео

20 лютого 2014 р. стало найкривавішим днем в історії Революції Гідності – того дня загинуло найбільше протестувальників. Загалом же революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану.

Небесна Сотня – прийнята в Україні збірна назва загиблих понад 100 протестувальників під час подій Революції Гідності у грудні 2013 – лютому 2014 років. Вважається, що їхні душі з неба продовжують охороняти Україну.

21 лютого 2014 р. загиблих мітингувальників Майдану було офіційно визнано жертвами. Того ж дня на столичному Майдані Незалежності відбулося прощання із загиблими активістами, яких у жалобних промовах називали Небесною Сотнею.

20 лютого назавжди закарбувалося у серцях українців нестерпним болем, що з року в рік нагадує про сумний 2014-й рік. Саме цю дату було обрано днем ушанування пам’яті полеглих учасників Революції Гідності.

Повну програму заходів до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні у Львові читайте тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!