Сьогодні – День матері. Факти про свято

1934 0
Львів’ян запрошують доєднатися до онлайн-флешмобу #подаруй_мамі_радість та привітати найрідніших.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Щороку в Україні, у другу неділю травня, відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99, відзначають День матері.

Як в Україні, так і у більшості країн Європи, Африки, Америки, у Австралії, Китаї та Японії дата свята припадає на другу неділю останнього весняного місяця, а отже цього року це 8 травня.

Читайте також: Народження дівчинки, яка змінила хід історії і стала мамою для всіх

Департамент освіти і науки Львівської ОДА у День матері пропонує доєднатися до онлайн-флешмобу #подаруй_мамі_радість та привітати найрідніших додавши хештег.

«Досконалості та креативності немає меж. До прикладу, можете привітати своїх матусь декламуванням віршів, оригінальним малюнком, виконанням пісні чи власноруч випеченим тістечком тощо», – йдеться у повідомленні.

Вперше відзначати День матері запропонувала борчиня за мир Джулія Уорд Хоув у 1872 році. Пізніше її ініціативу продовжила просувати молода американка Ганна Джервіс із Західної Вірджинії у 1907 році на згадку про свою померлу маму. Вона написала листи до державних та законодавчих установ з проханням присвятити найріднішим людям один на рік. Після її листів державним органам та публічним людям у 1910 році штат Вірджинія першим визнав День матері як офіційне свято. У 1914 році святковій даті надали офіційний статус у США.

Цікаві факти

  • Слово «мама» практично у всіх мовах звучить однаково або дуже схоже. І українські, і іспанські, і китайські діти називають свою маму однаково – мама. Англомовні діти говорять «мom». Річ у тім, що одним з перших складів, вимовлених дитиною, є склад «ма». Саме тому практично в усіх мовах світу цей склад використовується в слові, що означає «мама».
  • Європейська громадська організація МаМа провела дослідження і з’ясувала, що жінка, яка «сидить вдома з дитиною», насправді не просто не сидить, а «намотує» в день в середньому 40 км, виконуючи до 200 справ. Для порівняння: дистанція напівмарафону становить 21 км.
  • Вчені вважають, що гормони, які виробляються в мозку вагітних жінок, призводять до постійної зміни особистості. Точно так, як гормони, що виробляються в організмі підлітка, сприяють розвитку його мозку.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!