Сьогодні – День онкохворої дитини. Що варто знати про рак

3218 0
В Україні щорічно діагноз «рак» діагностують приблизно у тисячі дітей, на Заході – майже 200.

Сьогодні, 15 лютого, в усьому світі відзначають Міжнародний день онкохворої дитини. В Україні щорічно діагноз «рак» отримують приблизно тисяча дітей, на Заході – майже 200.

Читайте також: Почути і перемогти. Як у львівській лікарні діти долають рак

У Західній Україні онкохворих дітей лікують у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр на вул. Дністерській, 27. Одномоментно у відділенні онкології лікуються 50-70 онкохворих дітей. Загалом за рік цифра коливається в межах 200. Здебільшого, сюди приїжджають пацієнти із Західної України, проте є й з Хмельницької, Закарпатської, Тернопільської, Київської та Івано-Франківської областей. Після медичної реформи лікарня має можливість брати кожного пацієнта, у якого є електронне скерування.

Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головного мозку. Вони посідають друге місце серед причин смертності у дітей. Очолюють список – нещасні випадки.

За словами дитячого онколога, експерта Міністерства охорони здоров’я з гематології та онкології Роман Кізими, дитячу онкологію легше вилікувати, ніж дорослу. Рак в дітей хіміочутливіший. Крім того, дитяча хімія більш прицільна. Але, на відміну від дорослих, дитячий рак практично неможливо попередити. Переважно це генетично детерміновані пухлини, тобто вроджені.

Найкращими у лікуванні дитячого раку є американські клініки. Вони дають шанс на одужання 99% дітей. В Україні достеменної статистики не має, дані, що є, коливаються в межах 55-60%. Проте на щабель вищим за загальноукраїнський є показник Західноукраїнського дитячого центру – шанс на одужання тут на рівні 70-75%.

Читайте також: Шанс на одужання. Відтепер діти з онконедугами у Львові отримуватимуть ліки нового покоління

У Західноукраїнському дитячому медичному центрі працюють над відкриттям відділення з трансплантація кісткового мозку. Цілком імовірно, що уже за рік відділення таки запрацює. Є підписані проєкти з американцями та італійцями, які погодилися фінансувати створення підрозділу трансплантації у лікарні.

За його словами, ЗУСДМЦ має хороше партнерство із лікарнею «SickKids», що у Торонто. Зокрема, налагоджені спільні програми консультації пацієнтів за допомогою телемедицини, обмін лікарями. Завдяки співпраці є можливість зразки пухлин львівських пацієнтів безоплатно відправляти в канадську лабораторію.

Ще одна клініка, з якою налагоджена тісна співпраця – St.Jude Children’s Research Нospital, що вважається найпотужнішою в світі з лікування раку. Саме у львівській лікарні закордонні лікарі побачили потенціал для розвитку та зробили її своїм пілотним проєктом.

Читайте також: На «В» з мінусом. Дитячий онколог Роман Кізима про медицину у Львові

Для них львівський центр стане полігоном для випробувань, моделлю, та зможемо у себе впроваджувати нові методи лікування.

Довідково:

Поради від онколога Романа Кізими, аби не пропустити хворобу:

  • На будь-яке складне захворювання, в тому числі й на рак, варто звертати увагу якнайшвидше, аби вчасно отримати допомогу.
  • Якщо дитина втрачає вагу, має симптоми, яких раніше не було, наприклад, місяць болить голова, це вже сигнал, що щось не так.
  • Коли бачите, що в дитини навіть після незначного удару з’явився синець, краще зверніться до лікаря. Це не означає, що в неї рак, але допомога не завадить.
  • Не затягуйте і не чекайте після свят, Різдва чи Великодня. Допомогу шукайте вже.
  • Першим, до кого варто йти з проблемами із здоров’ям, це сімейний лікар чи педіатр. А вони вже, за потреби, скерують до вузького спеціаліста.
  • При запущеному випадку виживання становить 30%, коли не запущений – 90%. На пізніх стадіях організм дитини вже знищений хворобою. Дитині можна продовжити життя на певний час, але не завжди вилікувати.

Якщо першу стадію раку можна вилікувати легкими кроками за кілька місяців, то на більш серйозні піде щонайменше рік.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!