Коли починається астрономічна осінь. Цікаві факти

7778 0
23 вересня – осіннє рівнодення, коли день і ніч мають приблизно однакову кількість годин. Це день астрономічного початку осені.
фото: ridna.ua, astroosvita.kiev.ua, foto.te.ua

фото: ridna.ua, astroosvita.kiev.ua, foto.te.ua

Сьогодні Земля займає жорстке вертикальне положення відносно Сонця, таке буває лише двічі на рік: навесні та восени.

Офіційно день осіннього рівнодення починається, коли Сонце пересіче небесний екватор і перейде з північної півкулі небесної сфери в південну. Настане астрономічна осінь в північній півкулі і весна – в південному.

За народним календарем, цього дня осінь переходить в другу стадію – золоту осінь, яка завжди брала за живе класиків пера і пензля. Пора продовжиться до 14 жовтня.

У дні рівнодення тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі. Майже, тому що початок дня визначають за появою над горизонтом краю сонячного диску (а не його центру). Тривалість дня навіть у рівнодення буде на кілька хвилин більшою за 12 годин, а тривалість ночі, відповідно, меншою.

У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення було початком Нового року. Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в іудаїзмі (Песах), християнстві (обчислення дати Великодня), ісламі (Навруз).

Джерела: ridna.ua, uk.wikipedia.org, bookclub.ua

Опублікувала Оксана Антонів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!