Сьогодні – Міжнародний день розсіяного склерозу. Ознаки захворювання

4273 0
Міжнародний день розсіяного склерозу, що відзначається 27 травня, був заснований Міжнародною федерацією товариств розсіяного склерозу з метою інформування населення та громадськості про проблему цього захворювання, об’єднання національних і регіональних організацій, пошуку джерело фінансування та розширення глобального руху щодо розсіяного склерозу.

Зазначимо, що Львівська область займає місце серед лідерів за кількістю осіб із розсіяним склерозом.

Розсіяний склероз - це складне хронічне аутоімунне захворювання нервової системи, при якому уражується головний і спинний мозок, а саме мієлінова оболонка нервових волокон. Захворювання характеризується утворенням хаотично розсіяних вогнищ демієлінізації, в яких мієлін заміщується сполучною тканиною, що призводить до серйозних неврологічних порушень.

Важливо, що розсіяний склероз - хвороба молодого віку, найчастіше початок припадає на третє-четверте десятиліття життя, рідко - друге, п’яте. Жінки більш схильні до захворювання, ніж чоловіки.

До факторів ризику виникнення розсіяного склерозу належать вік від 20 до 40 років, жіноча стать, обтяжений сімейний анамнез щодо цього захворювання, інфекції, зокрема, вірус Епштейна-Барра, наявність інших аутоімунних хвороб.

Початок хвороби може бути дуже різним: як бурхливим, так і настільки непомітним, що людина протягом довгого часу навіть не підозрює про її існування.

У списку причин повної інвалідності у продуктивному періоді життя розсіяний склероз посідає третє місце – після травм і ревматологічних захворювань. У важких випадках хворі на розсіяний склероз можуть втрачати здатність ходити і говорити. Діагностика розсіяного склерозу утруднена на ранніх стадіях, оскільки симптоми захворювання можуть з’являтися і зникати - іноді навіть на місяці.

Симптоми розсіяного склерозу можуть значно відрізнятися в залежності від локалізації пошкоджених нервових волокон. Найчастіше захворювання проявляється такими клінічними ознаками як затерпання або слабкість однієї або кількох кінцівок або нижньої частини тіла; часткова або повна втрата зору, зазвичай на одне око, що часто супроводжується болем при рухах очима (ретробульбарний неврит); двоїння в очах або розмитість контурів; поколювання або біль у різних частинах тіла; тремор, порушення координації рухів або невпевнена хода; підвищена втомлюваність; запаморочення. Рідше у хворих на розсіяний склероз спостерігаються такі симптоми, як нечіткість мови, м’язові спазми чи спонтанні паралічі, по мірі прогресування захворювання можуть додаватися когнітивні порушення та зміни у розумовій діяльності.

Вчасно розпочате лікування розсіяного склерозу дає можливість запобігти загостренням захворювання, вплинути на перебіг хвороби та полегшити симптоми.

Довідково:

Як розповіла керівник Львівського обласного центру розсіяного склерозу, доктор медичних наук, професор Тетяна Негрич, станом на 2015 рік у світі зареєстровано 2,3 мільйони хворих на розсіяний склероз. На даний час поширеність захворювання зросла до 33 випадків на 100 тисяч населення.

Максимальна захворюваність спостерігається у Європі – 108 випадків на 100 тисяч населення.

В Україні на обліку знаходиться 20 764 хворих на розсіяний склероз, що становить 55,3 випадки на 100 тисяч населення, що відносить нашу країну до зони середнього ризику захворюваності на розсіяний склероз. Серед лідерів по захворюваності – Волинська, Тернопільська та Львівська області. На Львівщині захворювання зустрічається з частотою 74,2 випадки на 100 тисяч населення.

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!