Сьогодні – Собор Архистратига Михаїла. Історія та традиції свята

4142 0
Образ святого Михайла у християнстві уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім — святий Михайло бореться з темними силами.
фото: focus.ua

фото: focus.ua

Починаючи від Мономаховичів (1125 р.), київські князі вважали Михаїла своїм патроном, зображали його на стародавніх гербах Києва. Символ Михаїла присутній і на головній хоругві часів Богдана Хмельницького та на численних козацьких прапорах.

В церковному календарі день 19 листопада (6 листопада за ст. ст) зазначено як спогад про чудо Архистратига Михайла, яке сталося в Хонех (Колосах), а день 21 (8 ст. ст.) листопада – як Собор Архистратига Михайла й інших небесних сил безплотних. В народі обидва дні називаються Михайловими.

Церква шанує Михайла як захисника віри християнської і поборника зла і темних сил. Свято Собору, тобто сукупність святих ангелів на чолі з архангелом Михайлом, встановлено на початку ІV століття.

В ІV столітті Діонісій Ареопагіт написав твір «Про небесну ієрархію». Невдовзі він був прийнятий церквою за канонічний. Архангел Михаїл в Писанні називається «князем», «вождем воїнства Господнього», він – борець проти диявола і різного беззаконня серед людей. Звідти й церковна назва «архистратиг», тобто старший воїн, вождь. В книзі «Одкровення» саме він є головним воїном у війні проти сатани-змія: «І сталася війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон, і ангели його воювали проти них, але не встояли, і не знайшлося їм місця на Небі. І поборений був великий дракон, древній змій, що зветься Дияволом і сатаною». Саме архангел Михаїл постійно бороться із сатаною і, за переконанням християн, він разом із Ісусом Христом проведе і вирішальну битву.

На іконах Архистратига Михаїла зображено з вогняним мечем, що вбиває змія.

Свято Михайла дуже шановане народом і християнською церквою. «На Михайла працювати – може пан Біг покарати» – говорили селяни. І в народній уяві Михайло – лицар, що бореться із чортами та усією нечистю. Це архангел, який стоїть в обороні людини перед злою силою.

Архистратига Михаїла мисливці в Україні вважають своїм покровителем. І в народі побутує багато легенд і оповідок з цього приводу.

За матеріалами: traditions.in.ua, spadshina.com, credo-ua.org, risu.org.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!