Сьогодні – Світовий день боротьби зі СНІДом. 6 міфів про синдром

5158 0
Сьогодні, 1 грудня, відзначають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Пропонуємо розглянути 6 поширених міфів, що ускладнюють життя інфікованим людям.
фото: zakarpattya.net.ua, charivne.info, humanrights.org.ua

фото: zakarpattya.net.ua, charivne.info, humanrights.org.ua

1. ВІЛ і СНІД – це одна хвороба.

СНІД – це синдром набутого імунодефіциту. При імунодефіциті імунна система організму, яка захищає його від впливу бактерій і вірусів, починає неправильно працювати. Імунодефіцит буває вродженим, а може з’являтися в похилому віці або в разі серйозних захворювань. СНІД – це особливий імунодефіцит, який відрізняється від всіх інших, і пов’язаний з активністю тільки одного вірусу.

Абревіатура ВІЛ розшифровується як вірус імунодефіциту людини. Подібно до інших вірусів для розмноження йому необхідна чужа клітина. Всередині людського організму є лише один тип клітин, в яких може розмножуватися ВІЛ – це вид клітин імунної системи, який називається CD4. Протягом певного часу імунітет стримує ВІЛ, заповнюючи втрачені CD4. Однак без лікування ВІЛ може викликати появу СНІДу.

2. ВІЛ-інфікована жінка не може народити здорову дитину.

ВІЛ може передаватися від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю. Проте існує лікування, що знижує ризик зараження малюка. Якщо ж спеціальні заходи (наприклад, вживання противірусних препаратів, вигодовування штучним шляхом) не були дотримані, то ризик для дитини сягає 20-30%.

3. ВІЛ передається побутовим шляхом і через комарині укуси.

Комарі не переносять ВІЛ. А ще можна торкатися, обніматися, цілуватися із ВІЛ-позитивною людиною, можна носити її одяг, користуватися спільними предметами та пристроями, туалетом, душем.

ВІЛ не можна вдихнути, не має його в сльозах, поту, слині, не можливо заразитися доторкнувшись до зараженої людини.

Узагалі ВІЛ передається трьома чітко визначеними шляхами: при незахищеному статевому контакті, якщо один із партнерів є носієм; через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров'ю леза; від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю.

4. Аналізи на ВІЛ часто дають хибні результати.

Тести - єдина можливість виявити чи заражена ВІЛ людина чи ні. Він допомагає виявити ВІЛ за декілька років до того як розвинеться хвороба і здійснюється через простий аналіз крові.

Позитивний результат аналізу на ВІЛ дійсно буває іноді неправильним – хибнопозитивним. Тому його обов’язково перевіряють іншим аналізом – підтверджувальним, який є більш точним.

5. ВІЛ-позитивна людина зобов’язана попереджати про вірус оточуючих.

Міністерство охорони здоров’я радить інфікованим приєднатися до групи ВІЛ-позитивних люде1 (асоціації, центри тощо). Проте наголошує, що в жодному разі ВІЛ не може стати перешкодою при прийомі на роботу або причиною припинення трудової діяльності. ВІЛ-позитивна людина не зобов'язана ставити до відома роботодавця та інших людей про свій статус.

6. СНІД – це смертельний вирок.

У 1980-х рівень смертності від СНІДу був дуже високим. Проте від того часу ліки значно покращилися, що істотно збільшило тривалість життя ВІЛ-інфікованих. Сьогодні лікування, на жаль, не може привести до одужання, проте воно може повернути до нормального життя, оскільки попереджує розмноження вірусу та розвиток хвороби.

За матеріалами: www.moz.gov.ua, mediclab.com.ua, diagnoz.net.ua

Підготувала Яна Гончарова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!