Сьогодні – свято Андрія Первозванного. 5 згадок про апостола

7212 1
13 грудня Церква вшановує святого Андрія Первозваного, одного з 12 найближчих апостолів Христових. Він з’єднав своїми стопами Святу Землю та Київські пагорби, ще в далекому І столітті принісши сюди світло Євангелія та благословення Спасителя. Пропонуємо 5 згадок про учня Христа.
фото: wikiwand.com

фото: wikiwand.com

1. Святитель Іларіон, митрополит Київський, у своєму слові «Про закон і благодать» зауважував, що кожен народ має своїх просвітителів. І якщо Рим прославляє Петра і Павла; Ефес і Патмос – Іоанна Богослова; Індія – Фому, а Єгипет – Марка; то Київські землі, за словами Нестора Літописця, були благословенні проповіддю першого з апостолів, Андрія Первозваного.

2. Апостол Андрій був братом первоверховного апостола Петра і походив з міста Віфсаїди, що в Палестині. З юних років він надавав перевагу духовним, вічним цінностям і тому коли почув проповідь Іоана Хрестителя про покаяння, став його учнем. Іоан смиренно називав своє служіння лиш звісткою про прихід Того, хто стане втіленням усіх старозавітних пророцтв, усіх очікувань людства. Андрій відразу пішов за Христом. Потім Андрій покликав свого брата Симона, якого пізніше Господь назвав Петром, тобто Скелею. Андрій став першим послідовником Ісуса Христа, тому й одержав найменування Первозваний.

3. Після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб, кому в яку країну йти для проповіді Євангелія. Святому Андрію дісталися країни вздовж узбережжя Чорного моря, північна частина Балканського півострова і Скіфія (у майбутньому — територія Русі). За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ. «На горах цих возсіяє благодать Божа: велике місто буде тут, Господь освятить цю землю святим водохрещенням і спорудить тут багато церков», — сказав апостол учням. Потім він благословив київські гори і водрузив хрест.

4. Після повернення у Грецію апостол проповідував у місті Патрос (Патра). Тут через покладання рук він багатьох зцілив від недуг. Багато людей увірували в Христа, але місцевий правитель Егеат зненавидів апостола, назвавши його вчення божевіллям, і засудив Андрія до розп'яття. Щоб святий Андрій довше страждав і щоб не викликати швидкої смерті, його прив'язали до хреста на зразок букви X, не вбиваючи цвяхів у руки і ноги.

5. Перед розлученням душі з тілом небесне світло осяяло хрест Андрія, і в його променях апостол відійшов у Царство Боже. Це сталося близько 62 року після Різдва Христового. Шлях поширення добра — це шлях страждань, адже воно завжди стикається зі злом. Слово Боже говорить: «Христос постраждав за нас і залишив нам приклад, щоб пішли ми слідами Його». Апостол Андрій вповні наслідував цей приклад.

За матеріалами: ocls.kyivlibs.org.ua, cerkva.in.ua, archangel.kiev.ua.

 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
13 Грудня, 2015 14:21
Володимир Андрій прийшов на "київські гори" для "проповіді Євангелія". Ну не горам же він читав проповіді, а людям! Отже в околицях гір в 1 столітті уже були поселення. Це відповідь тим історикам, хто вважає, що "київські гори" були на той час незаселеною пусткою.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!