Сьогодні християни відзначають День Андрія. 5 фактів про свято

3526 0
День Андрія або в народі Калита вважається днем пам’яті мученицької смерті одного з 12 апостолів – Андрія Первозваного.
фото: good-know.com

фото: good-know.com

Сьогодні, 13 грудня, християни святкують День Андрія, інакше відомий як Калита. Tvoemisto.tv пропонує вам 5 фактів про це народно-християнське свято та його покровителя.

1. За церковними легендами, святий Андрій проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа».

2. У цей день гріх щось робити без поважної причини. Дівчата грішать ворожачи, а хлопці просто відпочивають. Здавна забороняли в цей день будь-яку інтелектуальну працю, бо є забобон, що від цього можна втратити розум.

Читайте також: Греко-католики відзначатимуть нове свято

3. Хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання «калити» (обрядового коржа).

4. За народними прикметами, якщо на Андрія сніг не випав, то зима буде теплою. А якщо з’явиться – то холодною.

5. День Андрія є одним із свят, що починають зимовий святковий цикл, а в католицькій традиції вважається початком передріздвяного посту.

За матеріалами traditions.in.ua та wikipedia.org


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!