Сьогодні християни відзначають Вознесіння. 5 фактів про свято

5055 0
Сьогодні, 21 травня, християни східного обряду відзначають Вознесіння Господнє. Пропонуємо вам кілька фактів про одне з найважливіших свят у церковному році.
фото: www.rozdum.org.ua, molytva.at.ua, www.credo-ua.org

фото: www.rozdum.org.ua, molytva.at.ua, www.credo-ua.org

1. Свято Вознесіння Господнього належить до числа дванадцяти найбільших свят у церковному році і безпосередньо пов’язане зі святом Воскресіння Ісуса Христа. Святкується воно на сороковий день після Великодня. Це останній день, коли можна вітатися словами «Христос воскрес!». Опісля Вшестя це вже заборонялося, також у храмах ховають плащаницю.

2. Згідно із текстами Нового Завіту, Вознесіння Господнє – це день, коли Ісус Христос вознісся на Небо та сів «праворуч Отця». Ісус Христос явився своїм учням в Єрусалимі та звелів чекати пришестя Святого Духа. Він піднявся з учнями на гору Єлеонську, де востаннє благословив їх і вознісся на небо. Святе Письмо пише, що востаннє Ісус Христос промовив своїм учням: «Мир вам!», а потім дав останню настанову: «Ідіть і навчіть усі народи, хрестячи їх во ім'я Отця і Сина, і святого Духа, навчаючи їх зберігайте все те, що я вам заповів, і я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця світу».

3. Лише в IV столітті свято Господнього Вознесіння стає загальнознаним. Історик Сократ називає його «всенародним празником». Празник Вознесіння звеличили своїми проповідями св. Іван Золотоустий, св. Григорій Ніський, св. Епіфан Кипрський, Лев Великий та інші. У 390 році за кошти християнки з Рима Пойменії на місці Вознесіння побудовано Храм Вознесіння.

4. Цього дня наші предки випікали обрядове печиво у формі драбинок, «щоб було по чому Ісусові вилізти на небо». Такий ритуальний хлібець носили на могилки, щоб в останнє разом пом'янути померлих. Крім печива, готували також пласкі млинці з пшоняного борошна, пекли паски і фарбували крашанки на поминки.

5. Селяни на Вознесіння (яке ще по-інакшому називали святом Вшестя Господнього) обходили свої посіви, качали на них крашанки, оскільки «на Вшестя вже починає викидати колос». До цього дня намагалися повністю «обсіятися», адже незабаром прийде ще один великий празник – Трійця.

Джерело: Вікіпедія, портал «Рідна Україна», сайт «Ближче до Бога»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!