Сьогодні – Різдво за григоріанським календарем. Програма святкування у Львові

9227 0
25 грудня християни західного обряду усього світу відзначають Різдво Христове. Львівська спільнота також традиційно приєднується до святкування.
фото: facebook.com/evgeny.kraws

фото: facebook.com/evgeny.kraws

Як розповів отець Григорій Драус Tvoemisto.tv, головним символом свята є шопка (вертеп). ЇЇ встановлюють у кожному домі. Батьки показують фігурки дітям та оповідають історії. При цьому моляться. Ще одним незвичайним атрибутом є сіно на столі, яке кладуть під скатертину. Цим віряни показують те, що в їхньому домі народжується Ісус.

Згідно зі старим календарем, з цього дня ніч є коротшою. Це має символічне значення - ніби світло перемагає темряву.  «У Львові люди навчилися урочисто святкувати. Можливо, завдяки нашим заходам «Римське Різдво». Ми організовуємо домашній святвечір, але у великому колі людей. Учасники зможуть опісля й у своїх домівках застосувати деякі елементи святкування. Ми прагнемо пережити його як удома: вносимо вифлеємське світло, встановлюємо фігурки в вертепі, читаємо всі разом віршовані молитви, ділимось різдвяним хлібом, колядуємо», – розповів Tvoemisto.tv отець Григорій Драус, настоятель римо-католицької парафії св. Йоана Павла ІІ.

24 та 25-го грудня римо-католицька парафія св. Йоана Павла ІІ святкуватиме проводить захід, знаний як «Римське Різдво», відбувається у Львові вже вп’яте. Долучитися можуть усі охочі.

Святкування Різва вже розпочалося учора, 24 грудня. Сьогодні ж, 25 грудня, о 12: 00 продовжиться святкова Служба і спільне колядування.

Місце святкування: Філософсько-богословський факультет Українського католицького університету, вул. Хуторівка, 35А.

фото: Evgeny  Kraws

Як додав отець Григорій, особливістю святкування Різдва у Львові є участь студентів з африканських країн, які навчаються у місті. Вони будуть ділитися власними національними різдвяними традиціями. У поставленому в холі вертепі поміж сіном покладуть частину пледа, яким користувався св. Йоан Павло ІІ.

Для англомовних гостей буде синхронний переклад. Просять захопити мобільний телефон (або інший гаджет) з навушниками. 

Нагадаємо, в Україні хочуть запровадити офіційний вихідний на католицьке Різдво. Згідно із результатами Facebook-голосування, яке напередодні провів медіа-хаб Tvoemisto.tv, львів’яни майже одноголосно підтримали таку ідею

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!