Сьогодні львів'яни зможуть спостерігати зорепад Ета-Аквариди

3657 0
Це ще одна можливість побачити частинку легендарної комети Галлея, яка сама постане перед поглядом людства тільки в 2061 році.
фото: hromadske.ua

фото: hromadske.ua

У ніч на 6 травня жителі Землі зможуть спостерігати пік зорепаду Ета-Аквариди, повідомляє канал 112.

Його особливість у тому, що це ще одна можливість побачити частинку легендарної комети Галлея, яка сама постане перед поглядом людства тільки в 2061 році. Метеорний потік утворюється легендарною кометою Галлея, чию орбіту Земля двічі перетинає протягом року.

Астрономи стверджують, що пік метеорного потоку Ета-Аквариди настане ближче до ранку 6 травня (приблизно з 3:00 до 4:00 за Києвом). Жителі Північної півкулі, в тому числі українці, зможуть спостерігати явище на південному сході невисоко над горизонтом. Очікується, що цьогоріч інтенсивність зорепаду буде становити до 55 метеорів на годину.

Читайте також: Право на небо: як під Львовом працює обсерваторія. Фоторепортаж

Ета-Аквариди (η-Аквариди, або як їх ще називають Травневі Аквариди) — це високоактивний метеорний потік, який назвали через радіант у сузір'ї Водолія, поряд з однією з його яскравих зірок, η-Водолія. Радіантом метеорного потоку вважають область небесної сфери, в якій вбачають джерело метеорів, що спостерігаються при зустрічі Землі з роєм метеорних тіл, котрі рухаються довкола Сонця загальною орбітою.

Уперше цей зорепад було описано у 1870 році, але всерйоз його стали вивчати лише після закінчення Другої світової війни. Учені встановили, що метеорний потік Ета-Аквариди — циклічне астрономічне явище. Він спостерігається щороку з 19 квітня по 28 травня. При цьому максимум інтенсивності зорепаду випадає на 6 травня — залежно від місця спостереження (Північна або Південна півкуля) можна побачити від 10 до 85 метеорів на годину. Його вважають наймасовішим весняним зорепадом.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!