Сьогодні можна буде спостерігати місячне затемнення. Чим воно особливе

3964 0
Оцінити зміни кольору Місяця можна, фотографуючи його на початку, середині й наприкінці затемнення.
Фото: NASA/MSFC/Joe Matus

Фото: NASA/MSFC/Joe Matus

Сьогодні, 5 червня відбудеться часткове затемнення Місяця, яке буде видно і на території України. Максимальна фаза затемнення почнеться о 19:26 за Гринвічем і триватиме понад три години. Цієї миті Місяць сховається в тіні Землі на 59%. Про це повідомляє ВВС Україна.

Читайте також: Право на небо: як під Львовом працює обсерваторія. Фоторепортаж

Затемнення зможуть спостерігати на більшій частині Європи та Азії, в Австралії, Африці, в південно-східній і східній частині Південної Америки, в акваторіях Тихого, Атлантичного та Індійського океанах, в Антарктиді. А у Північній Америці його не побачать зовсім.

На відміну від повного місячного затемнення, коли Місяць повністю йде в глибоку тінь Землі і робиться криваво-червоним, часткове затемнення – менш мальовниче видовище. Місяць лише пройде краєм земної тіні, і максимум, що зможемо побачити на піку затемнення – легке затемнення південної частини місячного диска. Оскільки при такому затемненні Місяць потрапляє у півтінь Землі, його називають напівтіньовим.

Оцінити зміни кольору Місяця можна, фотографуючи його на початку, середині й наприкінці затемнення. Цього разу оптимальним місцем для спостереження за затемненням буде південна частина Індійського океану на схід від Мадагаскару.

Додамо, що перше астрономічне явище червня відкриє другий сезон затемнень 2020 року. Сезон затемнень – період тривалістю приблизно 35 днів, протягом якого Сонце, Земля і Місяць перебувають в одній площині, або, говорячи науковою мовою, в сизигії, і можуть затуляти одне одного.

Читайте також: Червоний місяць на Львівщині. Фото із соцмереж

Щороку відбувається не менше двох сезонів, але цього року їх буде три. Під час кожного сезону астрономи фіксують щонайменше два затемнення, одне сонячне і одне місячне. Нинішнього сезону їх буде три: часткове місячне 5 червня, часткове сонячне 21 червня і ще одне часткове місячне 5 липня.

Всі місячні затемнення 2020 року – часткові, але 26 травня 2021 року відбудеться повне місячне затемнення, яке можна буде спостерігати в Північній Америці та Азійсько-тихоокеанському регіоні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!